Presedintele american Barack Obama a felicitat Pakistanul duminica pentru completarea cu succes a alegerilor parlamentare si a afirmat ca Statele Unite va lucra cu noul guvern al tarii, pe care il va trata ca pe un partener egal, noteaza Reuters.

„Statele Unite este alaturi de toti pakistanezii care saluta acest transfer pasnic si transparent de putere civila, ce reprezinta o piatra de hotar in progresul democratic al Pakistanului”, a declarat Obama intr-un comunicat publicat de Casa Alba.

„Prin conducerea unor campanii competitive, exercitandu-va drepturile democratice si perseverand in ciuda intimidarilor extremistilor violenti, ati pus bazele unui angajament pentru un regim democratic, care va fi foarte important pentru realizarea pacii si prosperitatii pentru toti pakistanezii pentru anii care vor veni”, a afirmat Obama.

Nawaz Sharif a avut o revenire triumfala in cadrul alegerilor si pare pregatit sa formeze un guvern stabil, capabil sa implementeze reforme necesare pentru salvarea economiei fragile a tarii. Sondajele au fost vazute ca un moment istoric, marcand primul moment cand un guvern a fost ales pentru inlocuirea unui altul, intr-o tara care este vulnerabila la preluarile militare. Washingtonul este dornic sa mentina un parteneriat stabil cu Pakistanul, in special in contextul in care continua operatiunile de combatere a terorismului la granita cu Afganistanul.

Presedintele Obama nu a mentionat numele lui Sharif in declaratia sa.