Mai mult de 50.000 de persoane din fosta Germanie de Est comunista (RDG) au fost folosite drept cobai de grupuri farmaceutice occidentale, adesea fara stirea lor si unele dintre ele si-au pierdut chiar viata, se arata intr-un articol publicat duminica de saptamanalul german Der Spiegel, potrivit AFP.

In total, au fost efectuate peste 600 de studii in 50 de clinici, studii ce s-au desfasurat pana la caderea Zidului Berlinului in 1989, relateaza Der Spiegel citand informatii documente inedite ale Ministerului est-german al Sanatatii precum si ale Institutului german pentru Medicamente.

In dosare sunt mentionate doua cazuri de deces in Berlinul de est in cursul unor teste pentru Trental, un produs pentru ameliorarea circulatiei sanguine dezvoltat de grupul vest-german Hoechst (care a fuzionat ulterior cu Sanofi) si inca doi morti in apropiere de Magdebourg in cursul unor teste pentru un medicament impotriva tensiunii efectuate pentru grupul Sandoz, cumparat ulterior de grupul elvetian Novartis, scrie AFP.

In multe cazuri, pacientii nu erau in masura sa-si dea consimtamantul clar, exemple fiind cazurile a 30 de bebelusi nascuti prematur pe care a fost testat EPO la cererea unui grup vest-german, la spitalul de caritate din Berlin, si cazurile alcoolicilor in plina criza delirium tremens carora li s-a administrat Nimodipin de la Bayer, care amelioreaza circulatia sanguina cerebrala.

Laboratoarele ofereau pana la 800.000 de marci vest-germane (circa 400.000 de euro) pe studiu, informeaza Der Spiegel.

Contactate de publicatia germana, intreprinderile vizate au subliniat ca aceste fapte dateaza de mult si ca, in principiu, testarea medicamentor s-a facut conform unor protocoale foarte stricte.

Federatia cercetatorilor din industriile farmaceutice nu vede "pentru moment nici un motiv sa suspecteze ceva in neregula", mai arata Der Spiegel.

Televiziunea publica regionala germana MDR a dezvaluit in vara anului 2010 existenta acestor teste pe cobai est-germani, dar atunci nu era problema decat de 2.000 de pacienti pe care se testase antidepresivul Brofaromin, al unei filiale a Novartis.