China comemoreaza duminica 5 ani de la seismul devastator din 2008, care s-a soldat cu aproximativ 90.000 de morti si disparuti in sud-vestul tarii, din care numerosi copii care au fost prinsi sub daramaturile unor scoli prost construite, scrie Agerpres. La 12 mai 2008, intr-o zi de luni, un cutremur cu magnitudinea de 8 grade a lovit provincia Sichuan, fiind cel mai puternic seism inregistrat de peste trei decenii in China.

Ziarul Poporului, organ de presa al Partidului Comunist Chinez, a salutat duminica eforturile de reconstructie ale autoritatilor, in timp ce internautii s-au manifestat mai critic pe microbloguri. "Aceasta este a cincea comemorare de la seism si este de asemenea sarbatoarea mamelor. Dificil de uitat acele chipuri tinere disparute sub ruinele scolilor", a scris Fengguo De Wuhou 1117 pe un microblog.

Dupa seism, parintii copiilor decedati au cerut adevarul si au dorit sa stie de ce cladirile in care copiii lor se duceau la cursuri s-au prabusit atat de usor, in timp ce alte cladiri oficiale au rezistat seismului. Au fost lansate acuzatii de coruptie, insa nimeni nu a fost adus in fata justitiei. Singurii care au fost anchetati, batuti sau detinuti au fost militantii pentru drepturile omului care au incercat sa faca investigatii in legatura cu proasta calitate a cladirilor care functionau ca scoli.