Cateva mii de israelieni au defilat sambata seara la Tel Aviv si in alte orase din tara pentru a protesta fata de bugetul de austeritate ce urmeaza sa fie prezentat in curand de ministrul de finante, Yair Lapid, potrivit martorilor oculari si presei locale, anunta Agerpres. Aceste manifestatii, desfasurate intr-un climat de ingrijorare social-economica, au avut ca ecou valul de contestatie sociala fara precedent care a zguduit Israelul in vara anului 2011.

Tinta protestelor a fost de aceasta data noul ministru de finante, Yair Lapid, un populist iesit mare castigator al recentelor alegeri legislative dupa ce s-a prezentat ca aparator al clasei mijlocii si egalitatii sociale. Ajuns insa la putere, el se pregateste sa propuna luni un buget de austeritate guvernului liberal-conservator condus de premierul Benjamin Netanyahu. Proiectul sau de buget prevede cresterea impozitelor si a Taxei pe Valoare Adaugata (TVA), precum si reduceri drastice ale cheltuielilor guvernamentale, inclusiv sociale, a dezvaluit presa israeliana.

Mass-media au anuntat circa 10.000 de manifestanti la Tel Aviv, scena a repetatelor proteste din 2011, si mai multe sute la Ierusalim, Haifa, Modiin, Rishon LeZion si Ashdod. "Trebuie luat de la cei marii capitalisti, nu de la noi", se putea citi pe pancarte. Ca raspuns, Yair Lapid i-a avertizat pe manifestanti in legatura cu riscul prabusirii economiei israeliene, pana in prezent relativ ferita de criza internationala.

Pe de alta parte, la Ramat Gan, in apropiere de Tel Aviv, circa 300 de protestatari au manifestat in fata locuintei ministrului energiei, Silvan Shalom, pentru a denunta proiectul sau de a exporta gaze naturale israeliene in detrimentul consumatorilor locali care il platesc la preturi ridicate.

Mobilizarea pentru "justitie sociala", aproape inexistenta in ultimii doi ani, a culminat la 3 septembrie 2011 cu prezenta in strada a circa o jumatate de milion de israelieni.