STIRE ACTUALIZATA Pakistanezii s-au prezentat in numar mare sambata la urne, in pofida amenintarilor rebelilor talibani, pentru a vota in alegerile parlamentare considerate istorice pentru consolidarea democratiei din tara. !7 persoane au fost ucise in cinci atacuri cu bomba comise la cateva ore dupa deschiderea birourilor de votare, transmite AFP. Potrivit agentiei de stiri, Liga Musulmana (PML-N), partidul fostului premier Nawaz Sharif, a revendicat victoria iar Sharif a invitat partidele parlamentare la discutii pentru a "solutiona problemele" Pakistanului.

Cozi in fata sectiilor de votare din Pakistan. Alegatorii sunt verificati de fortele de ordineFoto: Agerpres/AP

Potrivi corespondentului AFP in Pakistan, prezenta la vot pana la orele amiezii a fost mare, de circa 30%, pakistanezii votand cu entuziasm in capitala Islamabad dar si in alte orase mari ale tarii precum Karachi, Lahore (est) si Peshawar.

Participarea a fost mai scazuta in provincia Baluchistan (sud-vest), zguduita periodic de violente politice si sectariene.

Cele circa 70.000 de sectii de votare s-au deschis la ora locala 8:00 (6:00 ora Romaniei) si urmeaza sa se inchida la ora 17:00 (15:00 ora Romaniei). Au fost constatate unele intarzieri, inclusiv in Karachi, astfel incat comisia electorala a anuntat ca birourile in cauza vor ramane deschise mai tarziu pentru a compensa.

Peste 86 de milioane de alegatori sunt asteptati sa voteze pentru a-i alege cei 342 de deputati ai Adunarii Nationale si pentru a-si alege reprezentantii in cele patru adunari provinciale.

Primele rezultate ar putea fi anuntate sambata seara. Partidul care va obtine cele mai multe voturi pentru Adunarea Nationala va avea sarcina de a forma guvernul, fiind probabil nevoit sa recurga la o coalitie majoritara, precizeaza AFP.

Scrutinul legislativ de sambata este considerat unul istoric pentru Pakistan, deoarece va permite unui guvern civil sa predea stafeta unui alt guvern civil, dupa finalizarea unui mandat complet de cinci ani, o premiera in tara creata in 1947 si marcata de o serie de loviturilor de stat.

La doua ore de la deschiderea urnelor, o prima bomba, pusa sub o masina, a explodat in Karachi.

Atacul a vizat un candidat laic, Amanullah Mehsud din partea ANP (Awami National Party), si a fost revendicat de rebelii islamisti talibani, care se opun scrutinului si care au avertizat inca de vineri populatia sa evite birourile de votare.

Atacul a provocat cel putin 11 morti si 23 de raniti, potrivit unor surse medicale citate de AFP.

La putin timp dupa, o a doua bomba, plasata in fata unei sectii de votare din Peshawar explodat ranind 8 persoane.

A treia bomba, cu o putere mai mica, a explodat ulterior in localitatea Mardan, in apropiere de Peshawar, ranind 4 persoane.

In pofida atacurilor de la Peshawar si Mardan, cetatenii din zona de nord vest a tarii, unde Imran Khan este foarte popular, par sa se prezinte la vot in numar mare.

Cel putin 127 de persoane au fost ucise in timpul campaniei electorale pentru alegerile de sambata.

Talibanii pakistanezi, cunoscuti sub numele de Tehrik-i-Taliban Pakistan (the TTP), se opun procesului democratic pe care il considera "anti-islamic". TTP a revendicat o mare parte din atacurile din timpul campaniei electorale, majoritatea planificate in nord-vest si in Karachi.

TTP a anuntat atacuri in ziua votului, in conditiile in care mai mult de 600.000 de membri ai fortelor de ordine asigura protectia sectiile de votare.

Dupa victoria partidelor progresiste si seculare in 2008, majoritatea observatorilor estimeaza ca alegerile de sambata vor indrepta balanta in favoarea zonei politice de centru-dreapta, aducand victoria Ligii Musulmane (PML-N) a lui Nawaz Sharif, magnat al otelului, provenind din elita traditionala, si fost prim-ministru timp de doua mandate in anii 1990.

Totodata, partidul Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI, dreapta - Miscarea Pakistaneza pentru Justitie) al fostului jucator de cricket Imran Khan, pare sa aiba sanse mari in alegerile de sambata.

Imran Khan, senzatia campaniei pentru parlamentare, se bucura de un val de simpatie dupa ce si-a fracturat coloana vertebrala, saptamana aceasta, cazand de la cativa metri inaltime in timpul unui miting electoral.

"Vrem schimbare, putem obtine mai mult decat acesti politicieni batrani, care revin de fiecare data in putere si nu fac nimic pentru tara. Voi vota cu Imran Khan pentru ca este tanar, energic si vrea sa schimbe lucrurile eliminand coruptia", a declarat pentru AFP Abdul Sattar, in varsta de 74, care a venit sa voteze in Islamabad la primele ore ale zilei.

Rata de participare, care a fost de aproximativ 44% la ultimele alegeri din 2008, va reprezenta unul dintre aspectele cheie ale scrutinului.

Dupa anuntarea rezultatelor obtinute de fiecare partid, vor incepe negocieri care ar putea dura mai multe saptamani.

Nawaz Sharif ar putea obtine pentru a treia oara postul de prim-ministru, dupa manadatul din 1990-1993, intrerupt din cauza unor acuzatii de coruptie, si cel din 1997-1999, cand a fost inlaturat ca urmare a unul puci militar.

Atat Nawaz Sharif cat si Imran Khan au sustinut ideea unui dialog cu talibanii pentru a incerca sa puna capat violentelor si au criticat focul deschis de dronelor americane asupra islamistilor in nord-vestul tarii. Cu toate acestea, niciunul dintre ei nu a precizat cum ar putea pacifica tara printr-un dialog cu talibanii fara a ofensa SUA, cea mai mare tara donatoare a Pakistanului.