O ancheta penala a fost deschisa vineri in cazul exploziei de la 17 aprilie la o uzina de ingrasaminte din Texas, care s-a soldat cu cel putin 14 morti, in timp ce un salvator voluntar a fost inculpat pentru posesia unui dispozitiv explozibil, au anuntat autoritatile, transmite AFP, potrivit Mediafax.

"Pentru moment, autoritatile nu vor sa emita ipoteze cu privire la orice legatura intre acest dispozitiv explozibil ilegal si explozia de la uzina de ingrasaminte din West de la 17 aprilie", a declarat Ministerul Justitiei din Texas.

Bryce Reed, un salvator voluntar in varsta de 31 de ani, care a intervenit in operatiunile din noaptea exploziei, a fost acuzat vineri de posesia unei "game de componente pentru fabricarea unui dispozitiv explozibil", printre care si elemente pentru o bomba artizanala, conform documentului instantei consultat de AFP.

Acesta a fost plasat in arest, au precizat autoritatile judiciare.

"Directorul sigurantei publice din Texas, Steven McCraw, a ordonat astazi politistilor din intreg statul sa se alature serifului din comitetul McLennan, Parnell McNamara, in deschiderea unei anchete penale privind explozia uzinei de ingrasaminte din West", a declarat departamentul de siguranta publica intr-un comunicat de presa.

"Aceasta catastrofa a afectat puternic comunitatea din West, iar noi vrem sa ne asiguram ca am urmat toate pistele si ca toate elementele relative acestui accident au fost examinate", explica Steven McCraw, citat intr-un comunicat, fara a da alte detalii.

"Locuitorii districtului McLennan si ai Texas trebuie sa fie asigurati ca vom analiza toate aspectele acestui accident, in maniera profesionala. Ei merita macar atat", a adauga McCraw.

Explozia nitratului de amoniu dintr-o uzina de ingrasaminte din noaptea de 17 spre 18 aprilie a devastat o parte din orasul West, care numara 2.800 de locuitori si este situat la 130 de kilometri sud de Dallas, provocand cel putin 14 morti si aproximativ 200 de raniti.