Guvernul britanic al conservatorului David Cameron, sub presiunea aripii sale de dreapta si a partidului populist anti-european UKIP, a anuntat miercuri noi masuri in materie de imigratie, prezentate drept o prioritate pe agenda legislativului sau, dezvaluita de regina Parlamentului, relateaza AFP.

Marea Britanie vrea "sa se asigure ca atrage oameni care contribuie" la viata regatului "si inchide usa celorlalti", a declarat regina Elisabeta a II-a, venit ca caleasca pana la Westminster, potrivit unui ritual imuabil, pentru a citi parlamentarilor programul executivului.

Guvernul intentioneaza astfel sa introduca masuri care sa incadreze accesul imigrantilor la serviciul public de sanatate si care sa oblige vizitatorii in trecere prin regat sa achite o contributie atunci cand beneficiaza de ingrijiri medicale.

De asemenea, se doreste impiedicarea imigrantilor clandestini sa obtina un permis de conducere si majorarea amenzilor pentru societatile care angajeaza imigranti la negru. In plus, proprietarii de imobile vor fi obligati sa verifice daca persoanele care inchiriaza camere au acte in regula.

Dupa nenumaratele tentative de extradare a islamistului iordanian Abu Qatada, o saga care a iritat opinia publica, guvernul doreste sa restranga recursurile posibile impotriva expulzarilor. Rezidentii externi condamnati pentru crime grave ar urma sa poata fi expulzati, cu exceptia unor "circumstante exceptionale".

Conservatorii promisesera, dupa ce au preluat puterea in 2010, sa limiteze imigratia iar guvernul sustine acum ca a reusit sa o scada cu o treime, in special prin inasprirea regimului de acordare a vizelor.

Dar accentul pus miercuri pe acest dosar a fost perceput ca un raspuns la avansul in sondaje a UKIP, partidul nationalist si anti-european.

Saptamana trecuta, in cadrul alegerilor locale cu valoare de test la doi ani de scrutinul legislativ, UKIP, care a facut din imigratie principala sa tema de campanie, a confirmat ca este acum un actor politic de nivel: a obtinut in medie 25% din voturi in circumscriptiile in care si-a prezentat candidati.

Potrivit unui sondaj publicat miercuri, acest partid are acum 16% din intentiile de vot la nivel national si se afla pe locul trei, inaintea liberal-democratilor, partener in coalitia guvernamentala.

"Acest discurs este mai mult destinat sa pareze ascensiunea UKIP si sa calmeze furia deputatilor (conservatori) decat sa traseze un program legislativ pentru a repune pe picioare Marea Britanie", a denuntat sindicatul Unite.

Ascensiunea UKIP a pus presiune asupra lui David Cameron si pe un alt front, apartenenta regatului la Uniunea Europeana, subiect care dezbina adeseori conservatorii.

Pentru prima oara, o figura marcanta a conservatorilor, Nigel Lawson, s-a pronuntat in public, marti, pentru o iesire din blocul comunitar, apreciind ca Marea Britanie ar beneficia economic in urma acestui demers.

Fostul ministru de Finante al lui Margaret Thatcher a apreciat ca promisiunea lui Cameron de renegociere a apartanentei Marii Britanii la UE si apoi efectuarea unui referendum pana in 2017 nu va permite decat obtinerea unor concesii "minore" din partea Bruxellesului.

Potrivit unui sondaj de opinie publicat de Times, 46% dintre britanici sunt gata sa iasa din UE, fata de 35% care se pronunta impotriva.

David Cameron a rezistat pana in prezent la presiunile de a devansa data referendumului iar "discursul tronului", prezentat miercuri de regina in fata Parlamentului, nu a continut nicio referinta explicita la Europa.