Seful diplomatiei turce, Ahmet Davutoglu, l-a acuzat miercuri pe presedintele sirian Bashar al-Assad ca a trecut la "Planul B" in lupta impotriva rebelilor, "epurarea etnica" a anumitor regiuni din Siria, relateaza AFP.

"I-am explicat lui Kerry: marele masacru de la Banias este o noua etapa in atacurile conduse de regim", a declarat acesta, pentru cotidianul turc Hurriyet, relatand o conversatie telefonica pe care a avut-o cu omologul sau american John Kerry.

"Ceea ce ne ingrijoreaza in afacerea Banias este trecerea la o strategie de epurare etnica a unor anumite regiuni, in conditiile in care controlul asupra intregii tari nu mai este posibil", a continuat ministru.

Cel putin 62 de cadavre au fost descoperite sambata intr-un cartier din Banias, in vestul Siriei, oras luat cu asalt de fortele regimului din Damasc, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO).

Potrivit acestei surse, aceste persoane au fost ucise de militiile Shabbihas prin "impuscare, injunghiere sau incendiere".

Opozitia siriana apreciaza ca multiplicarea acestor atrocitati arata "curatirea etnica" practicata impotriva sunnitilor din aceasta regiune alauita, religia presedintelui Assad.

Sunnitii nu reprezinta decat 10% din populatia provinciei Tartus, din care face parte si Banias, fata de 80% alauiti.

"Acest plan B este o strategie fondata pe deschiderea unei zone si a unui coridor pentru o anumita confesiune, in legatura cu o confruntare interconfesionala", a adaugat Davutoglu.

Acest coridor va lega, potrivit acestuia, zonele cu populatie alauita din vestul Siriei de Homs (centru), pe ruta Damascului, de-a lungul frontierei libaneze.

"Este un joc foarte periculos", a avertizat ministrul, "aceasta poate semana confuzia in Liban, poate crea o cultura a razbunarii in randul sunnitilor", care reprezinta 80% din populatia siriana si sunt majoritari si in randul rebelilor.

Turcia sustine rebeliunea si i-a cerut lui Bashar al-Assad sa renunte la putere. Aceasta tara gazduieste circa 400.000 de refugiati sirieni pe teritoriul sau.