Cei trei barbati suspectati ca au rapit si au sechestrat trei femei disparute in urma cu 10 ani din Cleveland (Ohio) urmeaza sa fie interogati miercuri si pusi sub acuzare pe seara, a anuntat politia locala citata de AFP. Potrivit USA Today, cele trei tinere, reunite cu familiile dupa aproape un deceniu, au vorbit marti cu anchetatorii povestind ce li s-a intamplat in captivitate. Femeile ar fi fost fortate sa indure timp de ani de zile abuzuri sexuale si batai, inchise in casa din vestul orasului Cleveland.

Amanda Berry (dreapta) isi imbratiseaza sora, Beth SerranoFoto: Agerpres/AP

"Acesta este doar varful aisbergului. Aceasta ancheta va fi de durata", a declarat purtatorul de cuvant al politiei locale, Jennifer Ciaccia, pentru CNN.

Amanda Berry, Gina DeJesus si Michelle Knight au fost eliberate luni dupa ce tipetele Amandei Berry au fost auzite de un vecin care i-a sarit in ajutor.

Politia locala a arestat trei frati, suspectati ca le-ar fi rapit pe cele trei femei: Ariel Castro (52 de ani), proprietarul casei si fost sofer de autobuz scolar, Pedro Castro (54 de ani) si Onil Castro.

Un reprezentant al fortelor de ordine din Cleveland a declarat pentru USA Today ca au fost gasite dovezi care indica faptul ca femeile ar fi fost tinute in lanturi macar partial in timpul captivitatii.

Acesta nu a dat alte detalii cu privire la conditiile de captivitate sau daca ar fi fost mutate vreodata din casa in care au fost tinute prizoniere.

Purtatorul de cuvant al politiei a refuzat sa comenteze informatiile potrivit carora femeile ar fi fost legate cu lanturi si batute.

Khalid Samad, fost vice-director responsabil cu siguranta din oras, a declarat pentru sursa citata ca oficiali din cadrul fortelor de ordine i-au spus ca femeile ar fi fost batute in timp ce erau insarcinate si ca ele ar fi pierdut sarcinile. Acestia au mai afirmat ca ar fi gasit in casa un fel de inchisoare cu lanturi. Samad, care lucreaza in prezent cu un grup non-profit pentru preventia infractiunilor, a precizat ca le-a vazut pe femei luni in spital.

Autoritatile se intreaba cum e posibil ca femeile sa fi fost tinute prizoniere atat timp intr-un cartier rezidential aglomerat, fara ca nimeni sa nu observe. Sergentul Sammy Morris de la Politia din Cleveland a declarat marti ca politia locala a intrat in contact cu Ariel Castro de cel putin doua ori in cei 10 ani, insa fara legatura cu disparitia femeilor.

Morris a mai declarat ca atat agentii locali cat si cei federali au continuat marti perchezitia locuintei, actiune care ar urma sa dureze cateva zile.

"Nu va fi o operatiune de cateva ore", a precizat Morris adaugand ca anchetatorii analizeaza locuinta in detaliu.

Morris a adaugat ca marti au inceput interviurile cu victimele.

Cei trei barbati sunt retinuti sub suspiciune de viol si rapire, insa Morris a declarat ca nu sunt inca stiute detalii cu privire la abuzurile suferite de femei.

"In acest moment vrem sa le lasam sa petreaca timp cu familiile lor si sa parcurgem procedurile incet, foarte incet, aratand respect pentru familii si pentru nevoile tinerelor fete", a declarat adjunctul sefului Politiei din Cleveland, Ed Tomba.

Onil Castro, Ariel Castro si Pedro Casto / Foto: Agerpres/AP

Potrivit USA Today, din povestirile vecinilor si informatii date de surse din politie reiese ca cele 3 tinere si-au petrecut 10 ani din viata in teroare.

Elsie Cintron, o vecina ce locuieste la distanta de 3 case, a povestit ca fiica ei a vazut, in urma cu cativa ani, o femeie goala tarandu-se in genunchi in curtea din spatele casei si a sunat politia. "Insa nu au luat-o in serios", a declarat Elsie Cintron.

Un alt vecin, Israel Lugo, a afirmat ca a auzit zgomotul unor lovituri in usile casei lui Castro, in noiembrie 2011. Lugo a precizat ca geamurile casei erau acoperite cu folie de plastic. Potrivit acestuia, politia a batut la usa casei insa nu a raspuns nimeni. "Au mers in partea laterala a casei si dupa aceea au plecat", a declarat Lugo.

Vecinii au mai povestit ca l-au vazut de cateva ori pe Ariel Castro mergand cu o fetita pana la locul de joaca din cartier. Elsie Cintron a precizat ca a vazut o fetita uitandu-se pe geamul de la mansarda casei lui Castro.

Israel Lugo a mai declarat ca familia sa si vecinii au sunat politia de trei ori intre 2011 si 2012 dupa ce au vazut lucruri suspecte legate de casa lui Castro.

Lugo a mai povestit ca in urma cu doi ani sora sa i-a spus ca a auzit o femeie lovind intr-un geam al casei lui Castro, ca si cand ar fi avut nevoie de ajutor. Ea a vazut o femeie cu un copil stand in dreptul unei ferestre acoperite partial cu o placa de lemn. Lugo a contactat autoritatile dupa ce sora sa i-a povestit incidentul.

Ulterior, mama lui Lugo a sunat la politie pentru ca Ariel Castro parca autobuzul scolar in fata casei si lua din autovehicul pungi pline cu mancare de la McDonalds si cu bauturi. Femeia s-a intrebat de ce e nevoie de atat de multa mancare. Autoritatile au raspuns, din nou, sesizarii, insa nu au intrat in casa.

Un alt treilea apel la politie a fost facut de cateva femei din cartier care locuiau intr-un bloc din zona. Acestea au povestit ca au vazut trei tinere tarandu-se in genunchi in curte din spatele casei, fiind tinute in lesa de trei barbati. Femeile i-au povestit lui Lugo ca au asteptat timp de doua ore insa politia nu a raspuns sesizarii, scrie USA Today.

"Am crezut ca ceva nu este in ordine pentru ca simteam vibratii negative din partea lui. Nu am vrut sa acuz pe cineva pe nedrept", a declarat Lugo.

Acesta a mai precizat ca duminica trecuta l-a vazut pe Ariel Castro intr-un parc din zona plimband o fetita. Cand Lugo l-a intrebat a cui e fata, Castro a afirmat ca e fiica prietenei sale.

Adjunctul sefului Politiei din Cleveland, Ed Tomba, a precizat ca autoritatile cred ca fetita de 6 ani pe care au gasit-o in casa este fiica Amandei Berry. El a refuzat sa spuna cine este tatal copilului si unde s-a nascut acesta.

Aeriel Castro a cumparat casa cu 4 dormitoare si o baie de pe strada Seymour din Cleveland pe 29 aprilie 1992, de la Edwin si Antonia Castro pentru suma de 12.000 de dolari. Casa cu etaj si cu subsol este evaluata la 36.100 de dolari, arata documentele locale. Potrivit registrelor locale, Castro datoreaza statului 2.501 dolari pentru impozite neplatite si si-a platit ultima oara datoriile pentru proprietate in 2010. Cazul fusese evidentiat pentru executare silita insa documentele legale nu indica ca ar fi fost luata vreo actiune in aceasta directie, scrie USA Today.

Politia din Cleveland a declarat marti ca nu sunt consemnate sesizari cu privire la activitati ilegale in casa lui Castro, precizand insa ca isi verifica, in continuare, arhivele.

Postul WKYC-TV scria marti, citand curse din politie, ca suspectii le-ar fi violat pe femei, rezultand cinci sarcini. Potrivit surselor, barbatii le bateau pe fetele insarcinate. Doua dintre surse au declarat ca bebelusii nu au supravietuit. Este neclar daca tinerele au pierdut sarcinile sau daca bebelusii ar fi murit dupa nastere.

Cele 3 femei au fost eliberate luni dupa ce un vecin, Charles Ramsey, a vazut-o pe una dintre femei, Amanda Berry, in timp ce tipa si incerca sa iasa din casa.

Amanda Berry

Amanda Berry

Foto: FBI.gov

"Am auzit un urlet ... Pe urma am vazut-o pe aceasta femeie incercand sa iasa din casa", a declarat, la televiziunea ABC, Charles Ramsey, un vecin. "Am mers pana la intrarea casei si ea mi-a spus: 'Autati-ma sa ies, sunt aici de mult timp'".

Vecinul a incercat sa deschida usa si, vazand ca nu reuseste, a spart partea de jos a acesteia cu lovituri de picior. Tanara a iesit in patru labe "transportand cu ea o fetita", a precizat Ramsey.

"Sunt Amanda Berry. Am fost rapita si data disparuta timp de zece ani. Sunt libera acum", a spus ea, cand a telefonat la politie.

"Amanda este adevarul erou. Ea a pus in miscare actiunea", a declarat Tomba.

Politia, care a ajuns cateva minute mai tarziu, a gasit alte doua femei in locuinta.

Barbatul care a salvat-o pe femeie a declarat, in fata presei: "Am stiut ca ceva e in neregula cand o tanara draguta, alba sare in bratele unui barbat negru. Ceva era in neregula acolo".

Cele 3 femei au fost internate in spital in conditii destul de bune. Marti dimineata, acestea au fost eliberate in grija familiilor.

Amanda Berry a disparut pe 21 aprilie 2003, la varsta de 16 ani. Tanara tocmai isi sunase sora pentru a-i spune ca cineva o aduce acasa de la Burger King, unde lucra.

Gina DeJesus

Georgina 'Gina' DeJesus

Foto: FBI.gov

Gina DeJesus a disparut in 2004, pe cand avea 14 ani, in timp ce se intorcea acasa de la scoala.

Ariel "Anthony" Castro (31 de ani), fiul suspectului Ariel Castro, a scris in 2004 intr-un articol publicat de Plain Press, un ziar al comunitatii locale, ca disparitia Ginei DeJesus a schimbat cartierul. Tanarul, licentiat in jurnalism al Bowling Green State University, a citat-o pe mama fetei spunand ca oamenii incep sa aiba mai multa grija de copiii din cartier. "Este pacat ca a fost nevoie de o tragedie pentru a-mi cunoaste cu adevarat vecinii", afirma femeia multumindu-le pentru ajutor.

Ariel "Anthony" Castro a declarat luni pentru WKYC ca "este peste intelegerea mea... Sunt cu adevarat socat in acest moment."

Femeile au fost gasite la doar cativa kilometri distanta de locul unde au disparut.

Potrivit politiei, Michelle Knight, in prezent in vasta de 32 de ani, a disparut in 2002. Bunica fetei a declarat pentru Cleveland Plain Dealer ca fiica sa crede ca a vazut-o pe Michelle in urma cu cativa ani cu un barbat mai in varsta, intr-o masina, in apropierea unul mall.