Un influent vicepremier rus, Vladislav Surkov, considerat drept o eminenta cenusie a puterii si ideologului regimului Putin, a demisionat, a anuntat Kremlinul, miercuri, intr-un comunicat citat de AFP.

"Presedintele rus Vladimir Putin a semnat decretul care ordona demisia lui Vladislav Surkov din functiile sale", dupa ce vicepremierul si-a prezentat demisia, se arata in acest comunicat.

Numit in postul de vicepremier insarcinat cu modernizarea si inovatia in decembrie 2011, Surkov, 48 de ani, este considerat de ani de zile eminenta cenusie a puterii si ideologul regimului Putin.

Sef adjunct al administratiei prezidentiale intre 1999 si 2011, el este autorul conceptelor "democratie dirijata" sau "democratie suverana" pentru a descrie regimul politic din Rusia.

"Surkov a demisionat din proprie initiativa", a declarat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al presedintelui Vladimir Putin, citat de agentia Interfax, precizand ca plecarea este legata de punerea in practica a unor decrete prezidentiale considerata putin eficienta, marti, de seful statului.

Peskov subliniat ca demisia lui Surkov nu are nicio legatura cu scandalul legat de centrul de inovare Skolkovo, proiectul "Silicon Valley" rusesc, in centrul unei anchete care vizeaza deturnarea a catorva milioane de ruble din fonduri publice.

Surkov, care conduce consiliul de supraveghere al Skolkovo, a aparat acest proiect intr-un recent discurs sustinut la London School of Economics, afirmand ca anchetatorii nu ar trebui sa traga concluzii premature.

Presedintele Putin a criticat marti guvernul pentru intarzierile inregistrate in indeplinirea promisiunilor electorale si a avertizat ministrii ca raspunderea lor personala este in joc.