Fosta vedeta a baschetului american Dennis Rodman, care a efectuat recent o vizita in Coreea de Nord, l-a indemnat marti pe "prietenul" sau Kim Jong-un sa elibereze un american condamnat saptamana trecuta la 15 ani de munca silnica, relateaza AFP, citat de Mediafax.

"Adresez un apel Liderului Suprem al Coreei de Nord, sau ᅡKimᅡ cum ii spun eu, sa imi faca o favoare si sa il elibereze pe Kenneth Bae", scrie Rodman intr-un mesaj postat pe contul sau de Twitter.

Kenneth Bae, al carui nume coreean este Pae Jun-ho, a fost condamnat la 15 ani de inchisoare pentru intretinerea unei animozitati impotriva Republicii Populare Democratice Coreea (RPDC) si incercare de "rasturnare" de regimului.

Coreea de Nord a anuntat deja ca nu este interesata sa intalneasca un eventual emisar ce ar actiona in vederea eliberarii lui Kenneth Bae. Fostii presedinti Bill Clinton si Jimmy Carter au efectuat vizite in Coreea de Nord, in trecut, pentru facilitarea eliberarii unor cetateni americani.

Dennis Rodman a devenit, in februarie, singurul american care s-a intalnit cu tanarul lider nord-coreean Kim Jong-un, care i-a succedat la putere tatalui sau la sfarsitul lui 2011.

Desi unii au apreciat aceasta interactiune intre cele doua tari, fostul jucator de baschet a fost acuzat ca ignora problema drepturilor omului si ca sustine unul dintre cele mai brutale regimuri din lume.

Rodman i-a spus lui Kim Jong-un ca si-a facut "un prieten pe viata", in urma unui meci intre o echipa nord-coreeana si o formatie americana alcatuita din jucatori de la Harlem Globetrotters. Partida s-a incheiat cu un scor "diplomatic" de 110 la 110.

Kim Jong-un, care ar avea aproape 30 de ani, a fost scolarizat in Elvetia si ar fi un mare amator de baschet si un admirator al Chicago Bulls, o echipa cu care Rodman a castigat trei titluri NBA, alaturi de Michael Jordan, in anii '90.