Presedintele rus Vladimir Putin a promulgat marti o lege care le interzice ministrilor sa aiba conturi bancare sau investitii bursiere in strainatate, informeaza Mediafax. Textul le interzice membrilor Guvernului sa "deschida si sa detina conturi, sa pastreze fonduri in bancile straine din afara teritoriului Rusiei (...), sa detina sau sa foloseasca instrumente financiare in strainatate", detaliaza site-ul specializat in publicarea legilor garant.ru.

Textul li se aplica, de asemenea, sotilor si copiilor minori, a precizat aceeasi sursa.

Amendamentul nu interzice, asa cum se avea in vedere intr-un timp, detinerea de bunuri imobiliare in strainatate.

Acesta se adauga unei serii de masuri deja adoptate pentru a lupta impotriva coruptiei si a spori transparenta functionarii Guvernului.

Averea membrilor Guvernului este data publicitatii in fiecare an.

Legea promulgata marti l-a determinat pe Igor Suvalov, numarul doi in Guvern, unde este cel mai bogat membru, sa isi repatrieze activele detinute pana atunci in Insulele Virgine.

Suvalov a criticat recent textul, apreciind ca regulile de comportament devin prea stricte si intretin un climat de suspiciune fata de putere.

"Urmatoarea etapa va fi ca daca muncim un an in privat nu vom mai putea deveni deputati, ministri. Nu este posibil sa se mearga atat de departe", a apreciat el.

"Daca oamenii sunt luati permanent drept escroci si oamenii cu bani sunt impiedicati sa acceada la responsabilitati, atunci ce vom face? Am ajuns intr-un punct care devine periculos", a adaugat el.