Formatiunea ungara de extrema dreapta Jobbik i-a acuzat marti pe participantii la Adunarea generala a Congresului Mondial Evreiesc, care a avut loc la Budapesta, de "ingerinta brutala in treburile interne ale Ungariei", relateaza agentia ungara de presa MTI, citata de Agerpres.

Potrivit purtatorului de cuvant al partidului, Adam Mirkoczki, congresul a formulat "solicitari provocatoare cu scopul de a domina afacerile interne ale Ungariei", iar premierul Viktor Orban a urmarit sa se puna bine cu grupurile evreiesti. "Guvernul ungar s-a umilit in mod slugarnic", a spus reprezentantul Jobbik.

Duminica, presedintele forului mondial al evreilor, Ronald Lauder, a declarat ca evreii unguri se asteapta ca premierul Orban sa ia masuri ferme impotriva antisemitismului. "Prin ura sa indreptata impotriva evreilor si a tiganilor, Jobbik arunca noroi asupra bunei reputatii a Ungariei", a remarcat Lauder.

Totusi, marti, acesta i-a cerut scuze lui Orban pentru respectiva remarca si a recunoscut ca premierul ungar a afirmat in presa ca Jobbik reprezinta un pericol pentru democratie si incalca drepturile omului. "Daca vrem sa aparam democratia, trebuie sa fim fermi in actiunile noastre impotriva Jobbik", a indemnat premierul intr-un recent interviu acordat cotidianului israelian Yedioth Ahronoth, aminteste MTI.