Uniunea Europeana, care doreste sa negocieze acorduri de liber schimb cu Statele Unite, Canada si Japonia, nu se grabeste sa deschida acelasi proces si cu China, unul dintre principalii sai parteneri comerciali, a afirmat marti un inalt oficial european, citat de AFP.

Liderii chinezi au profitat de o recenta vizita la Beijing a sefului diplomatiei europene, Catherine Ashton, pentru a repune in discutie chestiunea unui acor de liber schimb, a precizat acest oficial, care a preferat sa-si pastreze anonimatul.

Dar, a spus acesta, pentru moment europenii doresc sa negocieze cu China un tratat bilateral de investitii, pentru care negocierile au demarat anul trecut, dar bat pasul pe loc.

In aceste conditii, un acord de liber-schimb nu poate fi avut in vedere decat pe termen mediu sau lung, a precizat acest responsabil.

Principiul unui acord de liber schimb a fost pus de partea chineza la summitul UE - China din septembrie, la Bruxelles.

Europenii s-au intrebat atunci care sunt motivele acestei ofensive a Beijingului, subliniind ca partea chineza treneaza in negocierile, demarate in 2007, pentru incheierea unui Acord de parteneriat si cooperare. Aceste negocieri, care vizeaza adaptarea unui acord-cadrul incheiat in 1985, nu au progresat decat lent, pana in prezent, in special in domeniul comertului.

Beijingul se teme sa nu fie izolat pe scena mondiala a comertului, unde principalii sai parteneri s-au angajat in politici dinamice de liber schimb. In timp ce UE se pregateste sa deschida negocieri de liber schimb cu Statele Unite, Washingtonul a inceput negocierile pentru un parteneriat trans-Pacific, care au drept scop crearea celei mai vaste zone mondiale de liber schimb, cu zeci de tari riverane marelui ocean, dar nu si China.

UE si China sunt angajate in mai multe dispute comerciale, legate in principal de liberul acces la piata chineza sau apararea drepturilor de proprietate intelectuala. Producatorii europeni de panouri solare acuza Beijingul de practici neloiale in exporturile catre Europa si au depus mai multe plangeri de dumping impotriva producatorilor chinezi.