Secretarul de stat american John Kerry a sosit marti la Moscova, unde urmeaza sa il intalneasca pe presedintele rus Vladimir Putin, intr-o incercare de ameliorare a relatiilor intre cele doua tari si de efectuare a unor progrese in dosarul sirian. Kerry, care a aterizat pe Aeroportul Vnukovo din Moscova, efectueaza prima sa vizita in Rusia in calitate de sef al diplomatiei americane, una dintre cele mai delicate vizite in urma degradarii puternice a relatiilor bilaterale, anul trecut.

Aceasta vizita intervine in ziua marcarii unui an de la revenirea la Kremlin a lui Putin, pentru al treilea mandat de presedinte.

Kerry urmeaza sa il intalneasca pe fostul agent KGB la ora 11.00 GMT (14.00, ora Romaniei), pentru a discuta despre Siria, Coreea de Nord, Afganistan si alte dosare bilaterale si internationale, potrivit Departamentului de Stat american.

"Nu avem atat de des ocazia sa vorbim in mod direct cu presedintele Putin", a notat un diplomat american cu putin inainte de plecarea lui Kerry de la Washington, adaugand ca partea rusa a "spus in mod clar ca este dispusa sa vobeasca despre Siria, dar si despre numeroase alte probleme".

Siria este unul dintre merele discordiei dintre cele doua tari, Rusia fiind unul dintre ultimii sustinatori ai regimului de la Damasc, caruia ii livreaza arme, in timp ce Statele Unite reflecteaza la o solutie in vederea inarmarii rebelilor sirieni.