Reprezentantii UE, FMI si BCE vor sosi marti la Lisabona pentru a evalua noul plan de austeritate pe care guvernul portughez a inceput sa-l negocieze cu sindicatele. Acesta prevede reducerea locurilor de munca si cresterea programului de lucru, informeaza AFP.

Aprobarea acestui plan de catre "troica" ar ajuta la deblocarea unei noi transe de doua miliarde de euro din planul de ajutor international in valoare de 78 miliarde de euro de care Portugalia a beneficiat incepand cu mai 2011.

Premierul Pedro Passos Coelho a prezentat vineri, intr-un discurs adresat natiunii, masurile pe care intentioneaza sa le adopte pentru a realiza economii de 4,8 miliarde de euro pana la orizontul anului 2015.

Passos Coelho a anuntat astfel prelungirea varstei de pensionare cu norma intreaga de la 65 la 66 de ani si proiect de contributii speciale pentru pensii care va proteja cele mai sarace persoane.

De asemenea, timpul de munca al functionarilor se va prelungi de la 35 la 40 de ore, pentru a se alinia sectorului privat, a adaugat Coelho, adaugand ca este vizata plecarea voluntara a circa 30.000 de functionari dintr-un total de 700.000.