Un nonagenar acuzat de complicitate la crime in vremea cand era gardian la lagarul de concentrare din Auschwitz, intre 1941 si 1945, a fost arestat in sud-vestul Germaniei, a anuntat luni parchetul din Stuttgart, citat de AFP.

Un medic l-a examinat luni si, in ciuda varstei sale, l-a declarat capabil sa suporte regimul de detentie.

Nicio informatie legata de identitatea sa nu a fost furnizata dar, potrivit presei germane, este vorba de un barbat pe nume Hans Lipschis, nascut in Lituania, si care locuieste in Aalen.

"A lucrat in serviciul paznicilor, chiar daca nu era paznic cu norma intreaga. Activitatea sa principala nu era cea de paznic", a declarat un purtator de cuvant al parchetului.

"Incercam sa stabilim ce a facut concret si cat timp la Auschwitz", a adaugat acesta, mentionand ca anchetatorii cred ca "prin actele sale, a ajutat la acte criminale".

Condamnarea in Germania, in mai 2011, a lui John Demjanjuk, un apatrid de origine ucraineana, la cinci ani de inchisoare pentru participarea la uciderea evreilor atunci cand era gardian la un lagar de concentrare, a dat unda verde formularii de acuzari bazate doar pe elemente circumstantiale, fara probe de acte criminale. Tribunalul a concluzionat ca acesta a fost intr-adevar gardian si, deci, a fost complice la crimele comise, desi un existau nici documente nici martori.

In raportul pentru 2013, Centrul Simon Wiesenthal, care urmareste ultimii nazisti inca in viata, il plasa pe Hans Lipschis pe pozitia a patra a celor mai cautati criminali. Centrul afirma ca acesta a activat in cadrul unui batalion SS intre 1941 esi 1945 si ca "a luat parte la masacre si la persecutarea civililor inocenti, in principal evrei".

Potrivit unei anchete a televiziunii publice regionale SWR, Hans Lipschis pretinde ca ar fi fost bucatar, si nu gardian.

Potrivit Die Welt, acesta a fost naturalizat de regimul nazist, iar ulterior s-a mutat in Statele Unite, in 1956, si a trait la Chicago pana la expulzarea sa in Germania, in 1983.

Intre anii 1940 - 1945, aproximativ 1,1 milioane de oameni, barbati, femei si copii, in majoritate evrei din diverse tari europene ocupate de germani, au murit la Auschwitz-Birkenau, cel mai mare lagar nazist de concentrare si exterminare.