Cateva mii de oameni, 7.000, potrivit politiei, zeci de mii, dupa cum sustin organizatorii, s-au adunat luni in centrul Moscovei pentru a marca un an de la manifestarea care a degenerat in ciocniri cu politia, anul trecut, la o zi dupa revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin, scrie AFP.

"Suntem zeci de mii", a declarat in fata multimii opozantu Boris Nemtsov, subliniind ca piata Bolotnaia, in apropierea Kremlinului, este intesata de oameni. Politia sustine ca la miting participa doar 7.000 de oameni.

Protestul a fost umbrit de decesul unui muncitor, care a murit in timp ce lucra la scena, in cursul zilei, dupa ce un difuzor a cazut pe el. La inceputul manifestarii, a fost pastrat un minut de tacere.

Unul dintre liderii opozitiei, Alexei Navalny, era si el prezent la actiunea de protest.

Ca si duminica, unde mii de oameni au manifestat la Moscova, protestatarii cer eliberarea persoanelor detinute in urma protestelor din 6 mai 2012.

Atunci, aproximativ 30 de politisti si zeci de manifestanti au fost raniti in urma ciocnirilor. Opozantii au acuzat fortele de ordine ca i-au provocat pentru a justifica interventia in forta.

Aproximativ 30 de persoane au fost inculpate pentru organizarea sau participarea la "tulburari masive" ale ordinii publice - delict pasibil de zece ani de inchisoare - printre care si liderul Frontului de Stanga, Serghei Udaltsov, care nu are voie sa paraseasca domiciliul, sa telefoneze sau sa se conecteze la internet.

Alexei Navalny, avocatul care a devenit opozantul numarul unu al lui Vladimir Putin, este si el vizat, de un an, de mai multe anchete penale.