Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a pledat duminica seara pentru „toleranta zero” fata de antisemitism la deschiderea celui de-al paisprezecelea Congres Mondial Evreiesc (WJC), dupa ce incidentele antisemite au crescut considerabil in ultimele luni, informeaza AFP.

Ministrul israelian al Energiei, Silvan Shalom, prezent la Congres, a reactionat pozitiv spunand ca „ prim-ministrul Viktor Orban a transmis, prin refuzul sau de a tolera antisemitismul, un semnal clar comunitatii evreiesti din Ungaria, dar si extremistilor.”

„Salutam faptul ca prim-ministrul a descris antisemitismul ca fiind inacceptabil si intolerabil. Totusi, regretam ca nu a fost facuta nicio referire la incidentele antisemite sau rasiste si nu a fost marcata clar diferenta dintre guvern si elementele de extrema dreapta”, se arata intr-un comunicat WJC.

Discursul lui Viktor Orban nu a convins foarte multi delegati. Jonathan Hayoun, presedintele Uniunii Studentilor Evrei din Franta, a declarat ca discursul lui Orban nu contine „nicio referinta la realitate” si nu propune „masuri concrete impotriva antisemitismului”.