Iranul este pregatit sa "antreneze" armata siriana in caz de nevoie, a declarat comandantul fortelor terestre iraniene, generalul Ahmad-Reza Pourdastan, citat duminica de agentia oficiala Irna, transmite AFP.

"Suntem alaturi de Siria si, daca este nevoie, suntem pregatiti sa ii furnizam antrenamentul necesar, dar nu vom participa in mod activ la operatiunile sale", a declarat generalul iranian, subliniind totodata ca armata siriana, cu "experienta pe care o are in confruntarea cu regimul sionist, se poate apara si nu are nevoie de ajutor strain".

In contextul in care un inalt oficial israelian a confirmat duminica faptul ca Israelul a efectuat in ultimele trei zile doua raiduri Siria, vizand armamentul destinat miscarii siite libaneze Hezbollah, purtatorul de cuvant al Ministerului iranian al Afacerilor Externe, Ramin Mehmanparast, a "condamnat atacul regimului sionist si a cerut tarilor din regiune sa reactioneze cu intelepciune fata de aceste agresiuni".

Mehmanparast a acuzat Israelul ca incearca sa "creeze instabilitate si insecuritate in regiune (...) provocand conflicte cu caracter etnic si religios".

"Actiunile inumane si aventuroase ale regiunii sioniste (...) vor scurta durata de viata a acestui regim marioneta", a declarat la randul sau ministrul iranian al Apararii, generalul Ahmad Vahidi, citat de agentia Fars.

El a afirmat de asemenea ca "atacul efectuat de regimul sionist a avut unda verde din partea Statelor Unite, ceea ce dezvaluie legaturile teroristilor mercenari si protectorilor lor cu acest regim".

Iranul, tara majoritar siita, este principalul aliat regional al regimului presedintelui Bashar al-Assad si acuza frecvent tarile occidentale, unele tari arabe si Turcia ca ajuta rebelii sirieni impotriva Damascului.