Secretarul american de Stat John Kerry se va afla luni la Moscova, unde va efectua prima sa vizita in calitate de sef al diplomatiei americane, in momentul in care subiectele de disputa cu Rusia se multiplica, scrie AFP.

John Kerry va avea un program incarcat marti si miercuri, avand in vedere subiectele sensibile de pe agenda bilaterala precum Siria, atentatele de la Boston, dezarmarea, Iranul, Coreea de Nord, drepturile omului sau societatea civila, dar analistii se asteapta la putine rezultate majore.

Seful diplomatiei americane s-a aflat deseori in Moscova atunci cand era senator si chiar el a recunoscut ca aceasta prima vizita este "tardiva", dar trebuie notat ca s-a intalnit pana acum de trei ori, de la inceputul lui februarie, cu omologul sau, Serghei Lavrov, la Berlin, Londra si Bruxelles.

Relatiile bilaterale au devenit mai tensionate de la revenirea la Kremlin, in mai 2012, a lui Vladimir Putin, lasand putine sanse faimosului "Reset" anuntat in 2009 de Barack Obama.

Cele doua puteri au pozitii opuse in ceea ce priveste Siria, in conditiile in care Moscova este unul dintre ultimii sustinatori militari ai Damascului si blocheaza complet Consiliul de Securitate al ONU.

In ciuda evocarii de catre Statele Unite a folosirii armelor chimice de catre regimul lui Bashar al-Assad, exista putine sanse ca John Kerry sa-si convinga interlocutorii sa faca cel mai mic compromis, crede Fiona Hill, director de programe pentru SUA si Europa la Brookings Institution.

"Rusii nu vad interesul sa se inteleaga cu opozitia" siriana si "nu vad nicio perspectiva de stabilitate prin inarmarea rebelilor", explica expertul.

De fapt, crede Matthew Rojansky, director adjunct al programului Rusia si Eurasia al centrului de studii Carnegie, "Moscova este ingrijorata de perspectiva unui regim islamist pe care nimeni nu-l va putea controla" dupa eventuala plecare a presedintelui sirian.

In ciuda acestor divergente, Rusia si SUA au unele puncte comune in ceea ce priveste dezarmarea nucleara, Iranul sau Coreea de Nord.

In schimb, divergentele legate de drepturile omului si societatea civila starnesc puternice tensiuni care reamintesc de climatul Razboiului Rece.

Moscova a interzis adoptiile de copii de catre cetateni americani, ca represalii dupa publicarea in Statele Unite a "listei Magnitski", o lista neagra cu responsabili rusi care ar fi jucat un rol in decesul juristului Serghei Magnitski, in 20090

Rusia a dispus incetarea activitatilor agentiei americane pentru dezvoltare internationala USAID, acuzand implicarea acesteia in politica interna a tarii.