UPDATE O sursa de securitate din regiune a confirmat, sambata, ca avioane militare israeliene au efectuat un raid aerian in Siria, potrivit Reuters. Raidul a avut loc vineri, dupa ce a fost aprobat de cabinetul de securitate al premierului israelian Benjamin Netanyahu in cadrul unei reuniuni secrete, joi seara, a precizat pentru Reuters sursa care a dorit sa isi pastreze anonimatul. De asemenea, tinta raidului nu a fost o facilitate siriana de arme chimice, a mai mentionat aceasta sursa. Responsabilii israelieni au refuzat sa comenteze in legatura cu acest subiect, relatat vineri de presa americana.

Aviatia militara israeliana ar fi efectuat, joi sau vineri, un raid in Siria, vizand fara indoiala armamentul destinat miscarii siite libaneze Hezbollah, anuntase vineri presa americana. Casa Alba si Pentagonul au refuzat sa comenteze. Senatorul prepublican Lindsay Graham a declarat in cadrul unei interventii publice ca Israelul a bombardat Siria. "Israelul a bombardat Siria noaptea trecuta", a declarat Graham in cadrul unui dineu pentru strangere de fonduri.

"Agentiile americane si occidentale din cadrul serviciilor de informatii au examinat date secrete care arata ca Israelul a desfasurat, foarte probabil, un raid aerian in perioada joi-vineri", a afirmat la randul sau postul de televiziune CNN, citand doi oficiali americani.

Potrivit postului MSNBC, care citeaza tot oficiali americani, "responsabili israelieni au recunoscut vineri seara ca au lansat un raid care a atins interiorul Siriei".

Israelul nu ar fi vizat totusi stocurile de arme chimice, potrivit CNN.

Un oficial american a precizat pentru postul de televiziune NBC News ca raidul viza probabil sistemele de lansare de arme chimice. Potrivit NBC, "principala tinta a Israelului a fost o incarcatura de arme destinate Hezbollah in Liban".

O oficialitate americana care a refuzat la randul ei sa i se dezvaluie identitatea a declarat vineri pentru Reuters ca raidul israelian a lovit aparent o cladire.

Statul evreu a declarat adeseori ca nu va permite transferul de arme din Siria catre Hezbollahul siit libanez. Israelul a anuntat ca este decis sa recurga la forta pentru a preveni caderea de armament sirian avansat, inclusiv din faimosul arsenal chimic al regimului lui Bashar al-Assad, in mainile rebelilor islamisti care lupta impotriva regimului sau ale gherilelor Hezbollah din Liban.

Israelul a revendicat deja, cu jumatate de gura, responsabilitatea intr-o operatiune aeriana la sfarsitul lui ianuarie impotriva instalatiilor mililtare din Siria, atragandu-si amenintari din partea Iranului.

Presedintele american Barack Obama a afirmat, la randul sau, vineri seara, ca nu intentioneaza a priori sa trimita soldati americani pe teritoriul sirian daca se va dovedi ca regimul Bashar al-Assad a recurs la stocul de arme chimice.

Fortele aeriene israeliene dispun de rachete care pot parcurge zeci de kilometri pana la tinta, ceea ce in teorie i-ar permite Israelului sa atace Siria de pe propriul sau teritoriu sau din Libanul invecinat.

CNN a mentionat ca, in intervalul de timp indicat al raidului, Statele Unite au colectat informatii privind survolarea teritoriului libanez de catre aparate militare israeliene.

Ambasadorul sirian la Natiunile Unite a declarat pentru Reuters ca nu are 'cunostinta de vreun atac in acest moment'.