Vibratiile provocate in special de unele generatoare se afla la originea prabusirii imobilului in care se aflau ateliere de confectii, in Bangladesh, accident soldat cu peste 500 de morti, a anuntat vineri un oficial din cadrul anchetei, citat de AFP.

"Patru generatoare enorme erau instalate la etajele superioare ale imobilului, incalcand regulamentul", a declarat Uddin Khandaker, un functionar de rang inalt din cadrul Ministerului de Interne, care conduce ancheta lansata in regim de urgenta de catre Guvern.

"In momentul in care generatoarele au fost puse in functiune, dupa o pana de curent electric, vibratiile acestor echipamente, alaturi de cele ale miilor de masini de cusut, au provocat prabusirea" imobilului, a explicat Khandaker.

Potrivit celui mai recent bilant, 500 de persoane si-au pierdut viata dupa ce o cladire de opt etaje care gazduieste fabrici de confectii si un centru comercial de la periferia capitalei Bangladeshului, Dhaka, s-a prabusit miercuri, 24 aprilie.

Imobilul de opt etaje, Rana Plaza, situat la periferia capitalei, Dacca, adapostea cinci ateliere de confectii care lucrau pentru spaniolii de la Mango si britanicii de la Primark.

Cladirea s-a prabusit ca un castel de carti de joc. Este cel mai grav accident din istoria industriala a acestei tari defavorizate, in care sectorul textil este pilonul economiei.

Muncitorii din cladire isi declarasera ingrijorarea, cu o zi in inaintea incidentului pentru fisurile din imobil, dar sefii lor au ignorat avertismentele si au spus ca programul de munca ramane cel normal.

Zeci de mii de muncitori au intrat in greva, la o zi dupa, in semn de solidaritate, provocand inchiderea a sute de uzine, in timp ce drapelele au fost abordate in berna, pentru o zi nationala de doliu.

Aceasta drama a relansat polemica legata de securitatea muncii in sectorul textil din Bangladesh, al doilea ca pondere in industria modei si care aprovizioneaza numeroase marci occidentale la preturi foarte mici.

In noiembrie 2012, un incendiu intr-o uzina de textile care aproviziona marca americana Walmart a ucis 111 oameni la periferia capitalei Dacca. Potrivit muncitorilor, sefii le-au cerut sa ramana la locul de munca, afirmand ca nu e vorba decat de un exercitiu de alerta.

Un oficial al politiei, Monir Hossain, a precizat ca o ancheta a fost deschisa impotriva proprietarului cladirii, un membru al partidului aflat la putere, pentru incalcarea regulilor privind siguranta constructiilor.

Primul ministru a promis ca proprietarul cladirii, care a disparut, va fi cautat si pedepsit.