Noua persoane care incercau sa salveze minerii blocati intr-o mina de aur care s-a prabusit luni in Darfur, vestul Sudanului, sau sa recupereze corpurile acestora, au fost, la randul lor, dati diparuti dupa o noua prabusire, informeaza AFP. Potrivit martorilor, numarul persoanelor decedate in urma prabusirii minei se ridica la peste 100.

"Noua salvatori au disparut cand pamantul s-a prabusit, joi, in jurul lor", a povestit un miner prezent la fata locului.

Mina ilegala de aur din zona Jebel Amir, situata la peste 200 de km nord-vest de El-Fasher, capitala Darfurului de Nord, s-a prabusit luni. Autoritatile au anuntat joi ca ar fi vorba de 60 de persoane decedate in urma prabusirii minei.

"Potrivit unei declaratii facute de angajati ai minei, numarul persoanelor din mina depaseste 100", a povestit minerul.

"Ieri au fost recuperate opt cadavre, iar salvatorii continua cautarile de cautate", a adaugat el.

Primarul Amir Jebel Harun al-Hassan a avansat joi un bilant initial de "mai mult de 60 de persoane", explicand ca sapaturile continua cu unelte manuale pentru ca utilajele ar putea provoca noi prabusiri. AFP precizeaza ca primarul nu a putut fi contactat vineri.

Aurul, resursa cheie pentru Sudan si motiv de lupte tribale

O sursa umanitara a estimat la inceputul anului 2013 ca aproximativ 70.000 de oameni lucreaza in minele de la Jebel Amir, din Darfur, regiune devastata de un deceniu de razboi civil.

Mineritul ilegal de aur a devenit o resursa cheie pentru Sudan, tara africana incercand sa stimuleze exporturile sale de aur si alte produse non-petroliere, dupa ce, in 2011, odata cu independenta Sudanului de Sud, a pierdut o mare parte din resursele sale de petrol.

Inflatia a crescut cu peste 40%, moneda nationala s-a devalorizat, iar capitala Khartoum a pierdut cea mai mare parte a veniturilor din strainatate si jumatate din veniturile fiscale.

In 2011, guvernul numara peste 200.000 de mineri ilegali care extrageau cea mai mare parte a aurului in tara, in timp ce doar o mica parte din aurul sudanez vine din mine oficiale.

Potrivit ministrului minelor, Kamal Abdel Latif, minele ilegale au extras in 2012 41 de tone, in valoare de 2,5 miliarde de dolari, in timp ce in 2013 ar urma sa fie extrasa o cantitate suplimentare de 50 de tone.

Incepand cu luna ianuarie, conflictele tribale privind controlul minelor de aur au devenit mai violente decat in ultimii ani.

Petse 500 de membri ai tribului Beni Hussein au fost ucisi in ianuarie si februarie, in timpul a sapte saptamani de lupte impotriva altui trib arab, Rezeigat la Jebel Amir, a raportat un parlamentar din acest trib.

Potrivit ONG-ului Amnesty International, luptele au izbucnit pe fondul disputelor teritoriale asupra zonei bogate in aur.

Violente tribale, cauzate de dispute teritoriale, si in Darfurul de Sud

Unul dintre sefii unui alt trib din zona, Beni Halba, a anuntat vineri ca peste 130 de persoane au fost ucise in ultimele zile in confruntarile dintre tribul sau si tribul rival Gimir.

"Lupta au inceput de ieri (joi) seara si am inregistrat 37 de decese in randurile noastre", a precizat seful de trib, sub protectia anonimatului. Acesta a dat asgurari ca 100 de membri ai tribului rival Gimir ar fi fost de asemenea ucisi.

Potrivit sefului tribului Beni Halba, luptele din Edd al Fursan (zona situata la aproximativ 100 de km sud-vest de capitala Darfurului de Sud, Nyala) au la baza un conflict teritorial.

"Aceasta este tara noastra si acesti oameni traiesc aici", a spus seful tribal.

Oficiul pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare al ONU a confirmat, citand autoritatile sudaneze, izbucnirea de "noi lupta inter-tribale intre Gimir si Beni Halba, lupte disputate pentru proprietatea asupra terenurilor" in Darfurul de Sud.

Aproximativ 2.000 de membri ai triburilor Gimir si Assignori au fost stramutati, a anuntat ONU in informarea sa saptamanala, citand date ale guvernului.

In luna aprilie, ONU anuntase ca 50.000 de locuitori din sud-vestul Darfurului au fugit catre granita cu Ciad din cauza luptelor tribale.

Violentele tribale din Darfur sunt cel mai adesea legate de concurenta pentru resurse, cum ar fi aur sau apa.

In 2003, triburile din Darfur au inceput o rebeliune impotriva guvernului central de la Khartoum, dominat de arabi.

Desi violentele au scazut comparat cu primii ani, luptele intre rebeli si fortele guvernamentale, certurile tribale si instabilitatea continua sa afecteze puternic regiunea.