De la Madrid la Atena, Europa, lovita in plin de somaj, demonstreaza miercuri impotriva politicilor de austeritatie si pentru mai multe masuri in favoarea locurilor de munca, cu ocazia zilei Muncii marcata de violente in Turcia, scrie AFP.

Manifestatii violente la Istanbul, de 1 maiFoto: Agerpres/AP

In Grecia, ca si in Spania, unde somajul bate toate recordurile - 27% din populatia activa, mii de persoane au defilat, in urma apelului lansat de sindicate.

In acelasi timp, la Roma, papa Francisc a facut apel la liderii politici sa faca tot posibilul pentru a crea locuri de munca, considerand ca somajul este rezultatul unei viziuni economice "in afara regulilor dreptatii sociale".

"6.200.000 de someri, nu austeritatii!", "Mai multa democratie, mai putina austeritate!" se putea citi pe micile pancarte purtate de multimea care a traversat Madridul.

In total, 82 manifestait au fost organizate in Spania pentru "a evidentia esecul total al politicilor de austeritate".

Potrivit politiei elene, 13.000 de persoane au manifestat in capitala greaca si la Salonic, al doilea oras ca marime din Grecia, unde principalele sindicate au organizat o greva generala de 24 de ore.

De dimineata, manifestanti nervosi s-au confruntat cu politistii la Istanbul, au strigat "Moarte fascimului!", "Traiasca 1 de mai1", dupa ce autoritatile au interzis orice adunare din cauza lucrarilor de renovare la Piata Taksim.

Mai multe persoane, printre care si un fotograf al AFP si doi politisti, au fost ranite in ciocniri. Aproximativ zece manifestanti, dintre care majoritatea au suferit disconfort cardiac din cauza gazelor lacrimogene folosite din abundenta de politisti, au fost spitalizate.

In Italia centrala, manifestantii s-au adunat in orasul medieval Perugia, aflat intr-una dintre regiunile unde somajul a crescut cel mai mult.

In Polonia s-au adunat de asemenea cateva mii, precum si in Portugalia, una dintre tarile care au beneficiat de ajutor financiar international, insotit de un plan de austeritate.

In Franta, unde nerabdarea a crescut de asemenea din cauza cresterii somajului la un an de la venirea unui guvern de stanga. Cele doua mari federatii sindicale, aflate in dezacord, CGT si CFDT, urmeaza sa defileze separat pentru prima Zi a Muncii a guvernului de stanga.

Tonul demonstratiilor, plasate sub semnul celor uitati de cresterea economica, a fost dat de Asia.

In Bangladesh, zeci de mii de manifestanti furiosi au cerut dreptate, dupa moartea, in urma cu o saptamana, a peste 400 de lucratori, in urma prabusirii unui imobil in care se aflau ateliere de confectii. In capitala Dhaka, muncitorii au purtat pancarte si steaguri rosii, scandand "Spanzurati-i pe criminali, spanzurati-i pe proprietarii de ateliere''.

In ciuda apelurilor la calm ale premierului Sheikh Hasina, autoritatile s-au temut de acte de violenta si vandalism in fabricile de textile.

In Cambodgia, muncitorii au defilat in fata Parlamentului pentru a inmana o petitie care cere o crestere a salariului minim, la 150 dolari pe luna in fabricile de imbracaminte.

Aproximativ 55.000 de persoane s-au reunit la Jakarta, potrivit politiei, un record pentru ziua de 1 mai de ani de zile, in timp ce in Filipine mai multe mii de persoane s-au reunit pentru revendicari salariale si o mai buna redistribuire a roadelor cresterii economice.

"Jos cu privatizarile si subcontractarea", au scandat manifestantii cerand o crestere cu trei dolari a salariului minim stabilit in prezent la 11 dolari.

In Hong Kong, unul dintre centrele financiare majore ale planetei, 5.000 de persoane au defilat din solidaritate cu docherii in greva, potrivit sindicatelor acestora.