Grecia este afectata miercuri de o greva generala de 24 de ore impotriva masurilor de austeritate, sindicatele indemnand la "mobilizarea in masa" a protestatarilor, relateaza BBC.

Serviciile publice, inclusiv spitalele si mijloacele de transport in comun, vor fi afectate. Feriboturile din Grecia au ramas la cheu miercuri, nefiind disponibila nicio legatura cu insulele din cauza unei greve declansate de sindicatele marinarilor.

Doua manifestatii separate au fost programate la pranz, in centrul Atenei: cea a Frontului de lupta al muncitorilor (Pame), apropiat de partidul comunist grec KKE, urmate de mitinguri la apelul sindicatelor din sectorul privat, GSEE, si public, Adedy, precum si al unor grupuri de stanga.

Organizatorii vor stoparea masurilor de reducere a cheltuielilor si cresterilor de taxe, pe care guvernul le-a implementat in vederea achitarii imprumutului din planul de salvare.

Greva a inceput in mod oficial la miezul noptii, pentru a marca Ziua Muncii. In Grecia nu este insa zi libera, aceasta fiind mutata pentru martea viitoare, a treia zi a Pastelui Ortodox.

Principalele federatii sindicale sustin ca masurile guvernului au dus la un somaj record de 27%, chiar 60% in randul tinerilor.

Insa cele peste 20 de greve generale organizate de greci nu au determinat guvernul condus de Antonis Samaras sa renunte la masurile de austeritate.