Cel putin 16 persoane au fost ucise si peste 90 au fost ranite, luni, dupa ce cinci masini-capcana au explodat in mai multe localitati siite din Irak, tara cuprinsa de un val de violente religioase in ultima saptamana, relateaza AFP.

Doua masini-capcana au explodat in apropiere de o piata la Al-Amara (305 km sud de Bagdad), facand sapte morti si 45 de raniti, intre care femei si copii, potrivit unui reprezentant al politiei.

La Diwaniya (160 km sud de capitala), doua persoane au murit si 25 au fost ranite in explozia unei masini-capcana in centrul orasului, potrivit sefului politiei locale.

De asemenea, o alta masina-capcana a explodat in zona industriala a orasului sfant siit Karbala (110 km sud de Bagdad), ucigand trei oameni si ranind alti 12, potrivit serviciilor medicale.

Iar la Mahmoudiya (300 km sud de Bagdad), o masina parcata in fata unui centru comercial a explodat, facand cel putin patru morti si 18 raniti, potrivit unor surse medicale.

Aceste atentate in serie survin in contextul in care tara este zguduita de circa o saptamana de violente intre sunniti si siiti, soldate cu cel putin 230 de morti si 350 de raniti, potrivit autoritatilor.

Violentele au fost declansate de un asalt al fortelor de securitate asupra manifestantilor sunniti din nordul tarii, ostili premierului siit Nouri al-Maliki, care au raspuns la randul lor cu mai multe atacuri impotriva fortelor irakiene.