Un tribunal bosniac a ordonat duminica arestarea preventiva pentru o luna a presedintelui entitatii croato-musulmane din Bosnia, Zivko Budimir, dupa ce acesta fusese retinut vineri sub acuzatia ca a luat in mai multe randuri mita pentru a gratia persoane condamnate la puscarie, au precizat surse judiciare, citate de AFP.

Pe langa Budimir, alti patru suspecti, printre care unul dintre consilierii sai, au fost arestati preventiv, pentru aceeasi durata de timp, a declarat un purtator de cuvant al Curtii de stat din Bosnia, Asja Papo.

Zivko Budimir, 50 de ani, un politician croat din Bosnia, a fost arestat in cadrul unei operatiuni care viza coruptia si crima organizata, in urma careia au fost arestate in total 22 de persoane.

Presedintele este acuzat ca a "luat mita si a incalcat legea privind gratierea prezidentiala", potrivit parchetului, care a refuzat sa ofere alte detalii.

Presa locala spune ca in perioada mai 2011 - decembrie 2012 Budimir a acceptat 162 dintre cele 435 de cereri de gratiere. Unele dintre aceste dosare vizau oameni care apartineau mafiei locale.

Avocatul lui Budimir a calificat arestarea presedintelui drept "lovitura de stat".

Budimir este in conflict deschis cu noua majoritate parlamentara din cadrul Adunarii nationale a entitatii, care a indepartat de la putere formatiunea sa, in iunie 2012. De atunci, folosind prerogativele sale, a blocat o remaniere a guvernului.

De la finele razboiului etnic din 1992-95, Bosnia este divizata in doua entitati, una sarba si o alta croato-musulmana, care sunt unite prin slabe institutii centrale.