A venit in Afghanistan in ianuarie 2012 pentru a se dedica muncii umanitare, dupa un inceput de cariera in finante: francezul Charles Ballard, tinut ostatic in toalete timp de 71 de zile, nu isi regreta alegerea, in ciuda acestei perioade foarte dificile, scrie AFP, care l-a intervievat pe acesta via Skype.

In 27 ianuarie, directorul financiar al ONG-ului ACTED, in varsta de 28 de ani, este rapit in plina strada, cand se intorcea acasa de la birou, "dintr-un cartier securizat in alt cartier securizat".

O berlina japoneza blocheaza strada. Barbatul este amenintat cu arme de asalt si fortat sa coboare din masina 4X4 in care se afla. "Nu am avut timp sa fac nimic, aveam deja arme automate la 30 de centimetri de fata".

Foarte repede, o trasatura a caracterului sau iese la iveala. Fostul student la ESSEC, o mare scoala de comert, bancher la Hong Kong timp de doi ani, care nu se mai confruntase niciodata cu o astfel de situatie, stie ca trebuie sa-si pastreze sangele rece. "Simteam o frica enorma dar niciun fel de panica. Aveam toate simturile treze".

Primele zile de captivitate au fost marcate de violenta. Gardienii sai il bat in prima casa unde este dus, povesteste el, pentru AFP. Ulterior, este transportat intr-un alt loc, unde va ramane alte 70 de zile.

In tot acest timp, spatiul sau vital s-a rezumat la toalete turcesti mai mici de trei metri patrati, "fara acces la lumina naturala si niciun reper temporal", dar sub lumina permanenta a unui bec alb, 24h/24, cu mainile incatusate si un picior prins cu un lant.

Charles Ballard este nevoit sa doarma ghemuit pe o saltea subtire. Hrana ii este servita neregulat, o data sau de doua ori pe zi.

Lipsit de orice posibilitate de a fugi, supravegheat de mai multi gardieni, ostaticul este nevoit sa-si ocupe timpul: face exercitii fizice, atat cat ii permite locul stramt in care se afla, se spala intr-o mica chiuveta, in ciuda catuselor, si isi ocupa mintea cu diverse exercitii.

"Am inventat exercitii de memorie. Faceam liste complet absurde cu oamenii cu care eram coleg de clasa in a 6-ea, repetam tabla inmultirii", povesteste el.

"Mi-am spus ca trebuie sa fac totul pentru a pastra controlul emotiilor mele. Nu imi permiteam sa ma lasa prada ideilor negre sau deprimarii".

Avand in minte siguranta ca se fac eforturi pentru eliberarea sa, francezul spune ca a facut "totul pentru a fi in cea mai buna stare in ziua plecarii".

Aceasta va interveni dupa indelungi negocieri. Chiar daca plata unei rascumparari nu este exclusa, surse apropiate dosarului au afirmat, pentru AFP, ca niciun un ban public nu a fost cheltuit.

71 de zile dupa rapirea sa, Quai d'Orsay confirma in 8 aprilie eliberarea sa, care are loc cu cateva ore inainte de evadarea unui compatriot al sau.

Pierre Borghi, ascuns intr-o gaura fara lumina si fara nicio igiena, a reusit sa scape dupa peste patru luni de infern in provincia instabila Wardak (la vest de Kabul).

Acum, planifica o lunga vacanta, inainte de a-si relua munca la ACTED, la Paris si de a "relua o viata normala". Pentru a reveni in Afghanistan?

"O sa ma gandesc de doua ori. Dar nu ma voi bloca pe aceasta tara", raspunde el. Iar despre Hong Kong si lumea finantelor, cu o viata linistita si siguranta ca nu ar fi fost niciodata rapit daca ramanea bancher? "Nu-mi regret alegerea. Nici chiar acum".