Statele Unite ar trebui sa recurga la o actiune militara pentru a "prelua controlul asupra arsenalului de arme chimice siriene", a declarat vineri ministrul adjunct al Afacerilor Eterne, citat de AFP.

"Este clar ca exista o vointa din partea Statelor Unite si a comunitatii internationale, pot actiona militar si sa preia controlul asupra arsenalului de arme chimice, (...) ceea ce va pune punct tuturor ingrijorarilor", a declarat Zeev Elkin, intr-un interviu pentru postul militar de radio.

Aceste declaratii vin dupa ce Statele Unite au recunoscut pentru prima oara joi ca regimul sirian a folosit probabil arme chimice, subliniind insa ca informatiile disponibile nu sunt suficiente pentru a sti cu certitudine daca Damascul a trecut "linia rosie" trasata de Washington.

"Comunitatea americana de informatii concluzioneaza, cu diferite grade de certitudine, ca regimul sirian a utilizat arme chimice la scara redusa in Siria, in special sarin", a afirmat joi seara secretarul Apararii, Chuck Hagel.

"Plecand de la momentul in care comunitatea internationala va intelege ca liniile rosii au fost efectiv incalcate si ca armele chimice au fost efectiv utilizate, isi vor da seama ca nu au alta alegere decat sa actioneze astfel (recurgand la o actiune militara) in loc sa lase lucrurile la voia intamplarii", a adaugat Elkin, un apropiat al premierului israelian Benjamin Netanyahu.

Evolutia pozitiei Casei Albe pare spectaculoasa, in conditiile in care marti purtatorul de cuvant al lui Barack Obama, Jay Carney, asigurase ca presedintia "nu a ajuns la aceasta concluzie", potrivit careia ar fi fost utilizate arme chimice, interzise de tratatele internationale.

Dezvoltarile de joi - Londra a afirmat ca detine informatii "convingatoare" privind utilizarea armelor chimice in Siria - au provocat o puternica reactie a republicanilor, care il preseaza de mult pe Obama sa adopte o linie mai dura in fata regimului Assad, dupa peste doi ani de conflict sangeros.

Barack Obama a avertizat in mai multe randuri regimul Assad fata de recursul la arme chimice, afirmand in 20 martie, in Israel, ca ar fi vorba de "o eroare majora" care ar schimba regulile jocului.

Facand aluzie la aceste "linii rosii" trasate de Washington, Elkin a adaugat: "Iranienii observa, lumea intreaga observa de asemenea si asteapta sa vada ce se va intampla. Apare o intrebare: cand o linie rosie este definita, o respectam?".