Guvernul venezuelean a anuntat joi arestarea unui cetatean american acuzat ca ar fi un agent ce a incercat sa provoace haos in Venezuela, in cursul unor violente ce au avut loc dupa alegerile prezidentiale de la 14 aprilie, informeaza Mediafax citand AFP.

Timothy Hallet Tracy, nascut in 1978 in statul american Michigan (nord-est), a fost arestat miercuri pe aeroportul din Caracas, in timp ce incerca sa paraseasca Venezuela, au declarat pentru AFP surse din cadrul Ministerului de Interne.

"Am reperat un nord-american care a incercat sa stabileasca relatii cu tineri din cadrul 'Operatiunii suveranitatea'", a declarat, in fata presei, ministrul de Interne Miguel Rodriguez Torres.

"Operatiunea suveranitatea" este numele unui grup de studenti care a devenit cunoscut cerand, in strada, adevarul despre starea sanatatii presedintelui Hugo Chavez, in lunile dinaintea mortii acestuia, pe 5 martie.

Mai recent, grupul a cerut alegeri corecte si transparente, dupa care a respins - ca opozitia - rezultatele alegerilor prezidentiale, castigate strans de mostenitorul politic al lui Chavez, Nicolas Maduro.

Potrivit lui Rodriguez Torres, americanul este suspectat ca a participat la un presupus plan al dreptei (opozitiei) venezuelene vizand contestarea rezultatelor alegerilor prezidentiale si provocarea unor violente post-electorale soldate cu noua morti - potrivit Guvernului -, dupa o zi de la scrutin.

"Am presupus ca, prim modul de actiune, acest domn face parte dintr-un organ de informatii, deoarece este antrenat in acest domeniu, stie cum sa se infiltreze, cum sa manipuleze surse, cum sa manipuleze informatia in mod securizat", a spus ministrul.

Rodriguez Torres a apreciat ca americanul, probabil finantat, in opinia sa, de ONG-uri straine, intentiona sa provoace dezordine, dupa 14 aprilie, si sa "conduca tara la razboi civil, cu scopul de a provoca interventia imediata a unei puteri straine".

Ministrul a proiectat, de asemenea, o inregistrare video in care studenti i-ar cere bani americanului cu scopul de a organiza manifestatii. Maduro a reclamat, miercuri, arestarea "imediata" a tuturor persoanelor ce apar in aceasta inregistrare video.

Statele Unite si Venezuela nu mai au ambasadori in cele doua tari incepand din 2010. Guvernele lui Hugo Chavez (1999-2013) si Nicolas Maduro denunta in mod regulat tentative de destabilizare a tarii de catre o opozitie ce beneficiaza de sustinerea Statelor Unite.

Nicolas Maduro a acuzat la 7 aprilie, pe cand era presedinte interimar, doi fosti ambasadori americani ca planuiesc un complot ce viza sa il asasineze inaintea alegerilor prezidentiale de la 14 aprilie.

Doi atasati militari americani au fost expulzati din Venezuela, cu o luna mai inainte, sub acuzatia ca au vrut sa conspire impotriva Guvernului.