Fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy si sotia sa Carla Bruni-Sarkozy au oferit lui Barack Obama si familiei sale, in 2011, cadouri in valoare de peste 41.000 de dolari (31.500 de euro), inclusiv un sac de golf in valoare de peste 7.750 de dolari, conform unei liste oficiale, potrivit Mediafax.

Conform acestei liste emise de catre Biroul de protocol din cadrul Departamentului de Stat, familia Sarkozy i-a oferit lui Obama, la 10 ianuarie 2011, acest "sac mare de accesorii pentru golf Hermes, din piele neagra, cu lacat si cheie".

Aceasta lista de 231 de pagini, care detaliaza toate cadourile primite in 2011 de catre angajatii federali americani din partea unor oficiali sau entitati straine, cuprinde numeroase alte cadouri din partea fostului lider francez pentru omologul sau, in special marochinarie de lux.

Sunt de remarcat, de asemenea, obiecte oferite tot de Sarkozy, stilouri, vin si imbracaminte, dar si o "statuie a lui Bucephalus", calul lui Alexandru cel Mare, evaluate la suma de 15.803,62 dolari.

Carla Bruni-Sarkozy i-a oferit, la randul ei, sotiei lui Obama, Michelle, lampi de cristal Baccarat, estimate la 5.500 de dolari, in timp ce "prima familie" a primit haine si produse cosmetice, in valoare de 360,85, respectiv 401 dolari.

In total, cadourile oferite de Sarkozy lui Obama in 2011 au o valoare de 41.675, 71 de dolari, adica 32.050,80 de euro la cursul actual, conform unui calcul AFP pe baza listei furnizate de Departamentul de Stat.

Intre celelalte cadouri oferite lui Obama de catre omologii sai figureaza o "statuie a lui Abraham Lincoln" de peste 1,20 metri inaltime, oferita de fostul presedinte chinez Hu Jintao, evaluata la valoarea de 9.800 de dolari de catre protocolul american, in timp ce fostul presedinte rus Dmitri Medvedev a fost mai modest, oferindu-i lui Obama o "miniatura a Kremlinului" smaltuita, estimata la 1.050 de dolari.

Toti angajatii statului federal american sunt obligati sa declare cadourile de origine straina. Cadourile destinate presedintelui si familiei sale sunt incluse in arhivele nationale si pot fi expuse ulterior in biblioteca prezidentiala.