O fosta angajata a guvernului american a fost inculpata pentru conspiratie de a comite spionaj in favoarea serviciilor de informatii cubaneze, a anuntat joi departamentul de Justitie american, potrivit Mediafax.

Marta Rita Velaszquez, in varsta de 55 de ani, este acuzata ca a ajutat Cuba sa o recruteze pe Ana Belen Montes, aflata in prezent in arest, si ca a ajutat-o pe aceasta sa ajunga la Agentia de informatii militare americane (DIA) ca analist de informatii unde a ramas angajata intre 1985 si 2001, cand a fost arestata pentru spionaj, conform unui comunicat al ministerului.

Velazquez, care locuieste in prezent la Stockholm, risca inchisoarea pe viata. Presupusa sa complice, Montes, tot in varsta de 55 de ani, a pledat vinovat in 2002 la Washington si executa in prezent o pedeapsa de 25 de ani de inchisoare.

Velazquez, de origine portoricana si absolventa a unor prestigioase universitati americane, a lucrat pentru ministerul american al Transporturilor, inainte de a se alatura Departamentului de Stat la agentia pentru dezvoltare internationala (USAID) unde a obtinut acreditare pentru secrete de aparare cu scopul de a lucra la ambasadele americane din Nicaragua si Guatemala.

Ea a demisionat in 2002 si a parasit Statele Unite dupa ce au fost dezvaluite primele informatii despre colaborarea lui Montes cu guvernul cubanez.

Actul sau de inculpare, care a fost secretizat din februarie 2004, a fost publicat joi de ministerul de Justitie.

Acesta arata , conform comunicatului, ca din 1983 aceasta a livrat Cubei documente si informatii despre apararea nationala americana "despre care stia ca pot fi utilizate in prejudiciul Statelor Unite si in avantajul guvernului cubanez".

Velazquez ar fi ajutat serviciile de informatii sa recruteze cetateni americani care ocupau sau urmau sa ocupe posturi importante pentru securitatea nationala la Washington. Aceasta i-a prezentat-o mai ales pe Montes, alaturi de care studiase, unui agent de informatii cubanez in decembrie 1984 la New York, insotind-o apoi intr-o calatorie clandestina in Cuba.