Echipele de salvare luptau joi seara pentru a cauta supravietuitori printre ruinele blocului de 80 de etaje care s-a prabusit miercuri in Bangladesh, ucigand cel putin 250 de oameni, catastrofa redeschizand polemica legata de securitatea in industria textila care aprovizioneaza marile marci occidentale, scrie AFP.

40 de oameni au fost salvati, in timp ce 250 de cadavre au fost scoase de sub daramaturi.

Imobilul de opt etaje, Rana Plaza, situat la periferia capitalei, Dacca, adapostea cinci ateliere de confectii care lucrau pentru spaniolii de la Mango si britanicii de la Primark.

Cladirea s-a prabusit ca un castel de carti de joc. Este cel mai grav accident din istoria industriala a acestei tari defavorizate, in care sectorul textil este pilonul economiei.

Echipele de salvare cautau printre daramanturi, joi seara, iar alte cateva sute de oameni asteptau in zona, cu fotografii ale persoanelor apropiate in maini.

24 de oameni au fost descoperiti intr-o sala ingropata sub moloz, a precizat un purtator de cuvant al armatei, colonelul Ibne Faza Shaikuzzaman.

Muncitorii din cladire isi declarasera ingrijorarea, cu o zi in urma, pentru fisurile din imobil, dar sefii lor au ignorat avertismentele si au spus ca programul de munca ramane cel normal.

Zeci de mii de muncitori au intrat in greva joi, in semn de solidaritate, provocand inchiderea a sute de uzine, in timp ce drapelele au fost abordate in berna, pentru o zi nationala de doliu.

Aproximativ 1.000 de persoane erau ingrijite in spitale.

Aceasta drama a relansat polemica legata de securitatea muncii in sectorul textil din Bangladesh, al doilea ca pondere in industria modei si care aprovizioneaza numeroase marci occidentale la preturi foarte mici.

In noiembrie 2012, un incendiu intr-o uzina de textile care aproviziona marca americana Walmart a ucis 111 oameni la periferia capitalei Dacca. Potrivit muncitorilor, sefii le-au cerut sa ramana la locul de munca, afirmand ca nu e vorba decat de un exercitiu de alerta.

Un oficial al politiei, Monir Hossain, a precizat ca o ancheta a fost deschisa impotriva proprietarului cladirii, un membru al partidului aflat la putere, pentru incalcarea regulilor privind siguranta constructiilor.

Primul ministru a promis joi ca proprietarul cladirii, care a disparut, va fi cautat si pedepsit.