Presedintele Italiei, Giorgio Napolitano, i-a acordat miercuri lui Enrico Letta, numarul doi din Partidul Democrat (de centru stanga), mandatul de formare a viitorului guvern, a anuntat presedintia republicii, citata de AFP.

Enrico LettaFoto: Agerpres/AP

Dupa intalnirea cu seful republicii, Letta a declarat ca "trebuie sa schimbam directia politicilor europene. (...) In Europa, politicile de austeritate nu mai sunt suficiente".

Letta, in varsta de 46 de ani va incerca sa puna capat crizei politice de doua luni care afecteaza Italia.

Enrico Letta este nepotul lui Gianni Letta, seful de personal al fostului premier italian Silvio Berlusconi. Potrivit Reuters, Enrico Letta este considerat un moderat acceptabil de catre zona de centru-dreapta.

Prim-ministrul desemnat ar urma sa selecteze rapid un grup de ministri, format din politicieni si tehnocrati, sub indrumarea lui Giorgio Napolitano a carui re-alegere la conducerea tarii a deschis calea pentru incetarea crizei.

Noul guvern condus de Letta, un fost crestin-democrat din aripa de dreapta a Partidului Democrat (PD), ar putea merge in Parlament, in acest weekend, pentru a cere votul de incredere.

Formarea unui guvern, dupa doua luni de impas politic, va trimite semnalul ca Italia ar putea fi, in sfarsit, gata sa implementeze reformele atat de necesare pentru redresarea economiei.

Dupa acceptarea mandatului, Letta s-a declarat surprins de nominalizarea si a afirmat ca simte marea responsabilitate ce se afla pe umerii sai.

Italia sa confruntat cu o situatie "dificila si fragila" care nu mai poate continua, iar guvernul trebuie sa vina cu raspunsuri la problema lipsei locurilor de munca, a saraciei si la criza cu care se confrunta intreprinderile mici aflate intr-o recesiune profunda, a declarat Letta.

Letta a adaugat ca politicile economice europene au fost mult prea concentrate pe austeritate in loc sa se axeze de crestere economica.

Decizia lui Napolitano de a-l alege pe Letta in locul fostului prim-ministru Giuliano Amato, despre care s-a spus ca ar fi fost prima sa optiune, indica incercarea presedintelui reales de a numi o figura politica care sa reflecte schimbarea de generatie in politica italiana.

Letta, un moderat care vorbeste fluent limba engleza, are 46 de ani, pe cand Amato are 74. Totodata, viitorul premier este membru ales al Parlamentului, desi Amato are mai multa experienta.

Letta va fi al doilea cel mai tanar prim-ministru din istoria Italiei si, fiind un pro-european declarat, alegerea sa va fi probabil primita bine de guvernele straine si de pietele financiare.

Noul guvern va fi sustinut in primul rand de partidul de centru-stanga al lui Letta si de cel de centru-dreapta al lui Silvio Berlusconi.

  • Profil Enrico Letta

Descris de mass-media italiana drept "un om al dialogului si al medierii", Enrico Letta este nepotul unui dintre apropiatii lui Silvio Berlusconi, Gianni Letta, care a servit timp de trei mandate ca subsecretar de guvern al mogului media.

Letta este, de asemenea, membru al Comisie Trilaterale, una dintre cele mai puternice si influente organizatii mondiale, al carei presedinte a fost intre 2011-2012, Mario Monti. In 2012, Letta a participat la reuniunea grupului Bilderberg din SUA.

Enrico Letta s-a nascut in 1966 in orasul toscan Pisa dar si-a petrecut copilaria la Strasbourg.

A studiat la Universitatea din Pisa unde s-a specializat in drept international. Letta detine si titlul de doctor in Drept comunitar european obtinut de la Scuola Superiore S. Anna.

La varsta de 25 de ani, Letta a fost presedinte al Organizatiei de Tineret a Partidului Popular European (1991-1995).

In 1998, la varsta de 32 de ani, a devenit cel mai tanar ministru din istoria Italiei, premierul de atunci Massimo D'Alema oferindu-i portofoliul pentr Politici Europene, informeaza International Business Times.

Doi ani mai tarziu, in urma unor modificari in cadrul cabinetului, a primit mandatul de ministru al Industriei si Comertului.

In 2001 a fost ales pentru prima data membru al Parlamentului Italiei, iar in 2004 a devenit europarlamentar.

Duoa ce Romano Prodi a castigat alegerile, candidand impotriva lui Berlusconi, Enrico Letta a preluat postul de subsecretar guvernamental, detinut anterior de unchiul sau (in Guvernul Berlusconi).

Un an mai tarziu, dupa caderea Guvernului Prodi, Letta a pierdut in fata lui Walter Veltroni alegerile pentru sefia Partidului Democrat, pozitionandu-se pe locul 3 cu 11% din voturi.

In 2009, secretarul PD Pier Luigi Bersani l-a numit adjunctul sau iar Letta a ramas numarul 2 in partid pana Bersani si-a anuntat demisia, in urma cu mai putin de o saptamana.

Letta este casatorit cu jurnalista Gianna Fregonara de la Corriere della Sera. Cuplul are trei copii.

Ca si unchiul sau, Letta este un sustinator al echipe AC Milan, club detinut de Berlusconi.