Statele Unite l-au "reperat" pe Tamerlan Tarnaev, suspect in atentatul din Boston, ucis ulterior, la plecarea in Rusia, in 2012, insa intoarcerea sa a fost in schimb neobservata, a recunoscut marti secretarul american pentru Securitate Interna Janet Napolitano, potrivit Mediafax.

"Sistemul a detectat plecarea sa din Statele Unite" a declarat ea in cadrul unei audieri in Senatul american. Insa 5 luni si 13 zile mai tarziu, "la intoarcerea sa, toate anchetele pe acest subiect fusesera inchise".

Napolitano a mai recunoscut si o greseala de scriere a numelui Tarnaev, fara a preciza cauzele sau consecintele exacte ale acestei greseli.

Luni, senatorul republican Lindsey Graham a declarat pentru jurnalisti, pe baza unei conversatii cu un inalt responsabil al FBI, ca o greseala de scriere a impiedicat FBI sa detecteze calatoria lui Tamerlan Tarnaev in Rusia.

"Invatam lectiile din acest atentat, asa cum am facut si dupa ultimele atentate teroriste", a declarat ea, amintind ca reforma imigrarii aflata in discutii in Senat ar face obligatorie inregistrarea electronica sau biometrica a informatiilor de pe pasapoarte la iesirea din teritoriu.

Tamerlan Tarnaev, spre deosebire de fratele sau mai mic Jokar, nu avea cetatenie, ci dispunea de un permis de sedere permanenta.

"Ce mi-au spus acum doua zile nu are sustinere" a reactionat Lindsey Graham marti in fata jurnalistilor. "Cum putea sti departamentul de siguranta interna ca acest tip a parasit tara, dar FBI nu? Asa ceva trebuie reparat".

Nu se stia inca marti daca plecarea lui Tarnaev a declansat o alerta deoarece tanarul se afla pe o lista de supraveghere a terorismului sau pe o alta lista, mai vasta, care contine jumatate de milion de nume, baza de date TIDE compusa de Centrul national antiterorist (National Counterterrorism Center).

Republicanul John McCain a solicitat organizarea unei audieri parlamentare pentru a determina daca autoritatile americane au ratat sau nu indicii care le-ar fi permis sa dejoace proiectele lui Tarnaev.

"Aparent, exista doua versiuni ale povestii. Trebuie sa le reconciliem si de aceea avem audieri", a declarat acesta marti pentru presa.