Ministrul german de externe, Guido Westewelle, a apreciat pozitia Romaniei exprimata luni, la Consiliul Afaceri Generale (CAG), din Luxemburg, privind initiativa a patru state membre referitoare la protejarea valorilor fundamentale ale UE si i-a cerut omologului sau roman sa faca public faptul ca aceasta nu a fost indreptata impotriva Romaniei.

Guido Westewelle 'm-a autorizat, m-a rugat si a fost de acord sa spun public faptul ca interpretarile aparute inclusiv in presa romaneasca cu privire la faptul ca aceasta initiativa ar fi vizat o anumita tara, Romania, sunt total nefundamentate. Ministrul a fost foarte clar, din acest punct de vedere, aceasta initiativa nu a vizat Romania', a subliniat Titus Corlatean, intr-o conferinta de presa desfasurata marti la Bruxelles, dupa reuniunea ministeriala a NATO.

'O serie de ministri, intre care si eu, am subliniat importanta faptului ca acest mecanism sa se adreseze tuturor statelor membre, fara discriminare, pe baza unor criterii obiective identificate si aceasta abordare a constituit de altfel o pozitie comuna a tuturor statelor care au intervenit', a adaugat seful diplomatiei romane.

El a precizat ca a avut in acest sens si un amendament privind adaugarea la lista valorilor monitorizate si 'tendintele extrem de preocupante intr-o serie de state membre, este adevarat in acest context european complicat, dificil, framantat economic si social, tendintele populiste, xenofobe, atitudinile discriminatorii care ar trebui incluse in evaluarile facute cu privire la situatia din statele membre'.

'N-am remarcat vreo opozitie, ba chiar as spune ca in comentariile din marja reuniunii interventia Romaniei a fost apreciata incepand cu initiatorii, chiar de ministrul german Guido Westerwelle', a mai spus Titus Corlatean.

La reuniunea CAG de luni a fost prezentata scrisoarea comuna a ministrilor de externe ai Germaniei, Olandei, Danemarcei si Finlandei, adresata la 6 martie presedintelui Comisiei Europene si Presedintiei Consiliului UE, referitoare la propunerea de infiintare a unui mecanism european privind democratia, statul de drept si valorile fundamentale ale UE.