​Rusia "studiaza" modificarile anuntate de SUA la sistemul antiracheta, dar solicita in continuare garantii ca scutul nu e indreptat impotriva capabilitatilor sale, a declarat marti ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de Reuters. Declaratia vine la o luna dupa ce SUA au anuntat ca renunta la faza a 4-a a sistemului antiracheta din Europa, adica etapa care a iritat cel mai mult Rusia.

Lavrov a spus ca a discutat marti despre scut cu omologii sai din NATO, inclusiv cu secretarul de stat american, John Kerry.

"Studiem propunerile inaintate de partea americana si planurile. Sintem pregatiti de dialog, dar cooperarea trebuie sa fie echitabila, cu garantii clare (clear-cut guarantees - in original)", a spus Lavrov.

SUA au anuntat in martie a.c. modificarea programul de aparare anti-racheta prin renuntarea la faza a 4-a, care prespunea amplasarea in Europa a unor interceptori anti-racheta de tip avansat. Bogdan Aurescu, secretar de stat in MAE, a declarat pentru HotNews.ro ca "Decizia SUA nu afecteaza in nici un fel desfasurarea si calendarul instalarii sistemului antiracheta de la Deveselu". Reamintim ca implicarea Romaniei in sistemul de aparare antiracheta va avea loc in Faza a II-a.

Reamintim ca Romania a semnat in septembrie 2013 la Washington acordul privind gazduirea pe teritoriul tarii noastre, la baza militara de la Deveselu (judetul Olt) a componentelor terestre ale scutului american antiracheta amplasat in Europa. Participarea Romaniei presupune amplasarea de interceptori terestri si a unui sistem radar destinat dirijarii acestora, urmand ca baza de la Deveselul sa devina operationala in 2015.

Scutul antiracheta pe care Statele Unite in vor inslata in Europa face parte din cadrul sistemului de aparare antiracheta sustinut de NATO, la care Aliatii pot contribui prin gazduirea pe teritoriul lor national a unor componente.