Curtea Constitutionala din R.Moldova a decis luni ca decretul presedintelui privind nominalizarea lui Vlad Filat in functia de premier este neconstitutional deoarece Guvernul a fost demis prin motiune de cenzura, pentru suspiciune de coruptie si este in imposibilitatea de a-si exercita mandatul, transmite Mediafax.

Vlad FilatFoto: HotNews.ro

Presedintele Nicolae Timofti trebuia sa numeasca un membru al Guvernului in calitate de prim-ministru interimar, pana la formarea noului Cabinet, potrivit deciziei Curtii Constitutionale, pronuntata luni seara, dupa aproape zece ore de deliberari asupra unei sesizari a Partidului Liberal (PL).

Dupa sedinta, deputatul liberal Valeriu Munteanu, unul dintre autorii sesizarii, a spus ca decizia Curtii Constitutionale are la baza articolul care se refera la suprematia statului de drept. "Nicolae Timofti a avut obligatia, pe care a neglijat-o, de a desemna un prim-ministru interimar", a spus deputatul liberal.

Curtea Constitutionala a interpretat mai multe articole din Constitutia Republicii Moldova, printre care si articolul 101, care mentioneaza ca, "in cazul imposibilitatii prim-ministrului de a-si exercita atributiile sau in cazul decesului acestuia, presedintele Republicii Moldova va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pana la formarea noului Guvern".

Sesizarea a fost depusa de catre PL, dupa ce Nicolae Timofti l-a desemnat pe Vlad Filat la functia de premier, desi anterior Parlamentul i-a acordat vot de neincredere.

Partidul Democrat, care luni a anuntat ca este gata sa inceapa negocierile pentru formarea unei majoritati parlamentare si pentru investirea unui nou guvern condus de Filat, a precizat marti intr-un comunicat de presa ca ramane pe aceleasi pozitii, dar ca hotararea Curtii necesita anumite evaluari ale situatiei, transmite Agerpres.

"Aceasta decizie (a Curtii Constitutionale - n.red.) implica mai multe efecte imediate si, in aceste conditii, sunt necesare anumite evaluari si discutii in perioada imediat urmatoare", se mentioneaza in comunicatul formatiunii.

Presedintia nu a comentat deocamdata hotararea, sustinand ca examineaza inca argumentarea Curtii Constitutionale.

Doar Partidul Liberal, care a depus sesizarea la Curtea Constitutionala, a salutat luni hotararea si a mentionat necesitatea ca Nicolae Timofti sa o execute in cel mai scurt timp.

Guvernul Filat II a fost demis la 5 martie, in urma unei motiuni de cenzura, premierul, dar si unii ministri fiind acuzati de cenzura si de depasirea atributiilor de serviciu. Presedintele Nicolae Timofti l-a desemnat la 10 aprilie pe Vlad Filat sa formeze o noua echipa guvernamentala, iar termenul acestui exercitiu expira joi.