O flotila chineza a intrat marti in apele teritoriale ale Insulelor Senkaku administrate de Japonia in momentul in care, la Tokyo, aproape de 170 de parlamentari japonezi vizitau sanctuarul Yasukuni, un simbol al militarismului japonez de la Beijing.

Potrivit pazei de coasta japoneze opt nave de supraveghere maritima din China au intrat la ora 8:00 dimineata (23:00 GMT luni) in zona de 12 mile marine (aproximativ 22 km) in jurul acestor insule din Marea Chinei de Est, revendicate de Beijing ca numele Diaoyu.

Aceasta este prima data cand nave oficiale chineze intra in acelasi timp, in apele teritoriale ale insulei nelocuite de cand disputa teritoriala agravat in septembrie anul trecut. Tensiunea dintre Beijing si Tokyo a crescut atunci cand Japonia a naionalizat trei dintre aceste cinci insule.

"Protestam puternic fata de chinezi", a raspuns purtatorul de cuvant al guvernului japonez, Yoshihide Suga, la o conferinta de presa. Ambasadorul chinez la Tokyo a fost chemat pentru a i se comunica pozitia Japoniei.

Intre timp, o miscare nationalista japoneza a anuntat ca a trimis noua nave de pescuit cu 150 de persoane la bord in aceeasi zona, pentru a sustine suveranitatea japoneza asupra Insulelor Senkaku.