Comisia Europeana a recomandat luni deschiderea negocierilor de aderare a Serbiei la Uniunea Europeana, dupa semnarea acordului pentru normalizarea realtiilor dintre Belgrad si Kosovo, scrie AFP.

"Comisia considera ca Serbia a indeplinit criteriul prioritar care consta in adoptarea masurilor pentru imbunatatirea vizibila si durabila a relatiilor cu Kosovo", a scris Comisia, intr-un raport catre ministrii UE insarcinati cu Afacerile Europene. "In consecinta, Comisia recomanda deschiderea negocierilor cu Serbia pentru aderarea la Uniunea".

In paralel, Comisia a propus deschiderea negocierilor in vederea incheierii unui acord de asociere intre UE si Kosovo.

Decizia de a urma sau nu recomandarile Comisiei va fi luata de sefii de stat si de guvern la summitul de la finele lui iunie.

Vineri, Belgradul si Pristina au semnat un acord pentru normalizarea relatiilor, la 14 ani dupa razboiul sarbo-kosovar si la cinci ani dupa ce fosta provincie sarba si-a proclamat unilateral independenta.

Guvernul sarb a dat luni unda verde acestui acord. Acum, parlamentul urmeaza sa se pronunte asupra acestui acord, dar coalitia aflata la putere dispune de o majoritate confortabila si nu ar trebui sa apara obstacole.

La Pristina, Parlamentul a adoptat in noaptea de duminica spre luni o rezolutie pentru a aproba acest acord.