Echipele de salvare fac eforturi sa ajunga catre zona rurala din sud-vestul Chinei afectata sambata de cel mai puternic cutremur resimtit in ultimii 3 ani in regiune. Potrivit datelor cunoscute pana la aceasta ora, numarul persoanelor decedate sau date disparute in urma cutremurului a crescut la 203, in timp ce 11.500 de persoane sunt ranite, dintre care circa 1.000 au suferit rani grave, informeaza Reuters.

Cutremur in ChinaFoto: Agerpres/AP

Cutremurul cu magnitudinea de 6,6 produs sambata, in jurul orei locale 08:02 (03:02, ora Romaniei), in districtul Lushan din provincia Sichuan, aproape de zona in care, in 2008, un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,9 a provocat moartea a aproximativ 70.000 de persoane.

Epicentrul seismului a fost localizat la o adancime de 12 km. Cutremurul s-a produs in apropiere de orasul Ya'an, cu o populatie de 1.5 milioane persoane, dar a fost resimtit si de locuitorii provinciilor invecinate si in capitala provinciei, Chengdu.

Cele mai multe decese se inregistreaza in Lushan, in apropiere de orasul Ya'an, insa accesul echipelor de salvare in zona a fost ingreunat de ingustimea drumului si de alunecarile de teren, dar si de controalele guvernamentale care restrictioneaza accesul pentru a evita blocajele de trafic, precizeaza Reuters.

"Districtul Lushan revine la normalitate, dar exista inca o lipsa acuta de adaposturi si materiale", a declarat Kevin Xia, un reprezentant al Federatiei Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie.

"A fost dificil sa ducem provizii in zona din cauza blocajelor in trafic. Cele mai multe dintre livrarile noastre sunt inca pe drum", a declarat Xia.

In Ya'an, echipele de salvare sosite din intreaga China si-au exprimat frustrarea provocata de faptul ca nu au acces la Lushan si la satele mai indepartate, imprastiate in zona muntoasa.

"Ne grabim. Sunt oameni care au nevoie de ajutor si avem provizii in spate (in masina)," a povestit un membru al Serviciului de Urgenta din Provincia Shandong care a refuzat sa isi dea numele.

Ministerul de Externe a multumit guvernelor straine pentru ofertele de ajutor, dar a declarat ca autoritatile chineze sunt capabile sa faca fata provocarii.

"In prezent, echipele de salvare si medicale chineze sunt disponibile iar resursele sunt suficiente", a precizat ministerul.

In Lushan, medicii si asistentele medicale au tratat ranitii afara sau in corturi instalate in fata principalului spital din localitate, inconjurati de sticla sparta, de ipsos si beton. Apovizionarea cu apa si cea cu energie electrica au fost intrerupte din cauza cutremurului.

Premierul Li Keqiang s-a deplasat sambata in zona de dezastru cu elicopterul pentru a vorbi cu persoanele ranite, cu cei care si-au pierdut casele si cu echipele de salvare.

"Nu fiti tristi, vom reconstrui dupa acest dezastru iar noile case vor fi chiar mai bune decat erau inainte", le-a spus premierul, citat de mass-media de stat, locuitorilor din regiune.

Ministerul Afacerilor Civile estimeaza ca 179 de persoane au murit, 24 de persoane sunt date disparute si circa 11.500 persoane sunt ranite, 960 dintre ele fiind in stare grava.

Chen Yong, directorul adjunct al Departamentului de Dezastre Naturale din Ya'an, le-a spus reporterilor ca este putin probabil ca numarul mortilor sa creasca dramatic.

"Intelegem situatia in majoritatea zonelor. Cele mai multe dintre victime se stiu. In unele zone muntoase indepartate este posibil ca noi sa nu cunoastem pe deplin situatia", a precizat reprezentantul autoritatilor locale.

In urma cutremurului de sambata scolile nu s-au prabusit, spre deosebire de 2008 cand multe unitati scolare, prost construite, s-au daramat provocand un val de furie si dand nastere unei campanii nationale de reconstructie.

"Scolile noastre sunt cele mai sigure si mai solide cladiri", a precizat Chen. "Guvernul chinez a alocat foarte multi bani pentru constructia de scoli si spitale. Pot garanta ca nu s-a prabusit nicio scoala."

Agentia de stiri Xinhua a informat ca 18.000 de militari au fost trimisi in zona pentru a contribui la eforturile de salvare.

Echipele de salvare din Lushan au scos din daramaturi 91 de supravietuitori, arata Xinhua. Din imaginile difuzat de televiziunea publica rezulta ca in satele mai apropiate de epicentru aproape toate cladirile joase s-au prabusit.

Asociatia de Meteorologie din China a avertizat ca sunt posibile alunecari de teren in districtul Lushan, in conditiile in care s-au inregistrat peste 1.400 de replici.