Treisprezece tari comunitare vor ca Uniunea Europeana sa dispuna de o etichetare speciala pentru produsele provenite din coloniile evreiesti, pe care UE le considera ilegale, astfel incat consumatorii sa le poata deosebi de restul, informeaza sambata agentia EFE, citata de Agerpres.

Potrivit declaratiilor facute pentru EFE de o sursa diplomatica, ministrii de externe ai 13 tari i-au trimis o scrisoare la 12 aprilie sefei diplomatiei europene, Catherine Ashton, in care pledeaza pentru aceasta masura. Scrisoarea este semnata de ministrii de externe din Spania, Franta, Marea Britanie, Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Irlanda si Slovenia.

Cei 13 pledeaza pentru promovarea unei etichetari speciale pentru produsele provenite din coloniile evreiesti care in prezent se vand in mod obisnuit fara sa se deosebeasca de produsele din Israel.

In ultimele luni, UE si-a reiterat preocuparea fata de extinderea coloniilor evreiesti, mai ales in Ierusalimul de Est. Potrivit blocului comunitar, constructiile din aceasta zona impiedica pacea si solutia celor doua state pe care Uniunea Europeana o promoveaza.

Ministrii de externe ai UE se vor intalni luni la Luxemburg, insa acest subiect nu figureaza pe agenda.