Dupa patru zile de frica provocata de atacul dublu cu bomba de la maratonul din Boston, locuitorii orasului american au iesit vineri seara in strada, aplaudand politia, cantand si ovationand, bucurosi de faptul ca cei doi suspecti, fratii Tamerlan si Djohar Tsarnaev, au fost prinsi. Tamerlan Tsarnaev, in varsta de 26 de ani, a fost ucis intr-un schimb de focuri cu fortele de ordine iar Djohar Tsarnaev, in varsta de 19 ani, este internat in spital in stare grava, urmand sa fie pus sub acuzare atat pentru masacrul de la Maratonul din Boston, cat si pentru uciderea unui politist in campusul universitatii MIT.

  • HotNews.ro a centralizat informatiile si va propune o cronologie a desfasurarii evenimentelor de saptamana aceasta din SUA, de la atacurile cu bomba de luni, pana la vanatoarea din suburbia Watertown care i-a fortat pe locuitorii din Boston sa ramana inchisi in case vineri.

Foto: Agerpres/AP

Luni, 15 aprilie:Doua explozii puternice au avut loc in apropierea liniei de sosire a maratonului din Boston (statul american Massachusetts, nord-estul SUA), in plin centrul orasului. Trei persoane si-au pierdut viata in atacul dublu de la maraton: un copil de 8 ani, o studenta din China in varsta de 23 de ani si o tanara in varsta de 29 de ani. Alte peste 170 de persoane au fost ranite.

Momentul primei explozii

Momentul primei explozii

Foto: Captura Youtube.com

Doctorii de la spitalele din Boston au fost nevoiti sa amputeze picioarele a cel putin 13 persoane ranite in urma celor doua explozii, potrivit unui material realizat de AFP.

Potrivit unui oficial al serviciilor de informatii, citat de Associated Press, "alte doua dispozitive explozive" au fost descoperite in zona desfasurarii maratonului, acestea fiind "dezamorsate".

Marti, 16 aprilie: Anchetatorii au gasit la fata locului fragmente din oale sub presiune, cuie si bile metalice, relateaza AFP. Federal Bureau of Investigation (FBI) a anuntat ca, pana la acea ora, atacul nu fusese revendicat, nu a fost identificat motivul atacurilor si nu exista niciun suspect.

Intr-o declaratie sustinuta la Casa Alba, presedintele Barack Obama a calificat atacurile de la Boston drept "act terorist [...] odios si las", dupa ce cu o zi inainte evitase sa foloseasca cuvantul "terorism" pentru a descrie dublul atac cu bomba.

Miercuri, 17 aprilie: Mass-media americana a relatat ca a fost identificat un prim suspect, cu ajutorul unor inregistrari facute de un sistem de supraveghere video, anuntand mai apoi ca acesta a fost arestat. Insa la scurt timp dupa, politia din Boston a infirmat informatiile.

"In pofida informatiilor care sustin contrariul, nu a avut loc nicio arestare in (ancheta privind) atentatul de la maraton", a anuntat politia din Boston pe Twitter, la scurt timp dupa ce CNN a anuntat ca un suspect a fost arestat. FBI a dezmintit la randul sau orice arestare, subliniind necesitatea ca presa sa fie prudenta, din cauza "consecintelor neintentionate" pe care le pot avea "informatiile inexacte".

Joi, 18 aprilie: Presedintele SUA, Barack Obama, a participat, la Boston, la o ceremonie in memoria victimelor atacului dublu de la maraton. La finalul slujbei religioase, Obama a sustinut un discurs, ocazie cu care a declarat ca intreaga tara este alaturi de familiile celor trei persoane decedate si a promis ca America nu se teme si nu se va lasa intimidata.

Suspecti

Suspecti

Foto: FBI.gov

FBI a dat publicitatii pozele a doi indivizi considerati a fi suspecti in cazul atentatelor cu bomba de la Maratonul din Boston. Richard Deslauriers, agentul special care se ocupa de biroul FBI din Boston, a declarat ca este vorba despre doi barbati "inarmati si periculosi", vorbind despre "suspectul 1" si "suspectul 2", potrivit Boston Globe.

Biroul Federal a cerut ajutorul cetatenilor pentru identificarea si prinderea celor doi suspecti, dar i-a avertizat pe oameni sa nu intre in contact cu ei sau sa incerce sa-i retina fiindca sunt "inarmati si periculosi".

Fotografiile celor doi au fost distribuite rapid pe internet si au fost difuzate de posturile de televiziunile. Potrivit Washington Post, este posibil ca publicarea imaginilor sa ii fi determinat de cei doi suspecti, identificati ulterior ca fiind doi frati de origine cecena si confesiune musulmana, Tamerlan Tsarnev (26 de ani) si Djohar A. Tsarnaev (19 ani), sa iasa din ascunzatoare si sa confrunte politia.

Ramane neclar daca autoritatile stiau numele celor doi atacatori cand au facut publice imagini cu cei doi. Informatia a aparut in presa in decursul zilei de vineri, impreuna cu date despre cei doi.

Un barbat care a afirmat ca este unchiul lor, Ruslan Tsarni, a afirmat, pentru o televiziune locala, ca cei doi frati au crescut in Kirghistan. Potrivit unei surse politienesti, care a solicitat pastrarea anonimatului, cei doi ar fi avut nationalitatea rusa si ar fi trai in Statele Unite de mai multi ani. NBC News a relatat ulterior ca cel mai tanar dintre fratii Tsarnaev a devenit cetaten american anul trecut, de 11 septembrie.

Ora 22:30 (ora locala): Sean Collier, un politist in varsta de 26 de ani, a fost impuscat mortal in campusul Universitatii de Tehnologie din Massachusetts (MIT), din vestul orasului Boston, in timpul unei confruntari cu doi barbati. Collier mai avea jumatate de ora pana sa iasa din tura.

O camera de luat vederi arata ca cei doi s-au apropiat de masina de politie si au inceput sa vorbeasca cu agentul. Dintr-o data, unul dintre ei a scos o arma si l-a impuscat pe Collier de mai multe ori in corp si o data in cap.

Tamerlan Tsarnaev

Tamerlan Tsarnaev

Foto: Agerpres/AP

Collier a fost gasit in masina sa si dus la spital unde medicii au pronuntat decesul barbatului.

Cei doi frati Tsarnaev parasisera locul crimei.

Ora 22:39 Nu departe de locul in care atacasera agentul de politie, cei doi suspecti au furat un Mercedes SUV negru. Au parasit campusul si s-au indreaptat catre Watertown, o suburbie cu 30.000 de locuitori, in cautarea unor bancomate. Au retras de la un bancomat circa 800 de dolari folosind cardul proprietarului masinii. Soferul a fost abandonat intr-o benzinarie, dupa jumatate de ora.

"I-au spus (soferului Mercedesului - n.red.) ca ei sunt atacatorii" de la maraton, a declarat un ofiter de politie familiarizat cu declaratia proprietarului masinii.

Vineri, 19 aprilie: La scurt timp dupa miezul noptii, politia a reperat masina furata si a inceput o cursa pe strazile din Watertowm, peste 20 de masini de politie urmarind vehiculul condus de suspecti.

Ora 00:50 Mercedesul a fost parcat intr-un cartier rezidential din Watertown. Cei doi supecti au deschis focul, incepand un schimb de focuri cu fortele de ordine. Un alt politist, Richard J. Donohue, in varsta de 33 de ani, a fost ranit grav in timpul confruntarii.

Dupa mai mult de 200 de focuri de arma, unii politisti au ramas fara gloante si au incercat sa loveasca Mercedesul cu o masina de politie insa fara succes.

Unul dintre politisti a povestit ulterior ca l-a vazut pe unul dintre suspecti aruncand inspre politie un obiect metalic - posibil o bomba artizanala asemanatoare celor folosite pentru atacul de la maraton. Obiectul a aterizat la distanta de politia si s-a detonat, fara prea mare intensitate.

Potrivit Washington Post, Tamerlan Tsarnaev a iesit din masina incercand sa arunce o alta bomba artizanala inspre fortele de ordine insa dispozitivul i-a explodat in mana. Desi a continuat sa traga cu arma pe care o tinea in cealalta mana, politistii au atacat.

Djohar Tsarnaev a incercat sa intre cu masina in fortele de ordine, aparent pentru a-si ajuta fratele. Politistii s-au dat la o parte astfel incat Djohar Tsarnaev l-a calcat cu masina pe Tamerlan Tsarnaev, dupa care a plecat in viteza, urmarirea fiind reluata.

Incepe cursa pentru prinderea celui de al doilea suspect.

Politia a gasit masina Mercedes abandonata, a stabilit un perimetru de 20 de strazi si a avertizat oamenii sa nu deschida usile altor persoane, urmand ca ei sa faca o descindere din usa in usa. Autoritatile au recunoscut ulterior ca nu au dispus de personal suficient pentru a asigura perimetrul astfel incat era posibil ca suspectul sa fi parasit zona.

Tamerlan Tsarnev a fost dus la spital unde medicii au stabilit ca barbatul decedase. Reprezentantii spitalului au anuntat ca suspectul suferise mai multe plagi prin impuscare si ca avea si alte rani, aparent provocate de o explozie.

Boston, in stare de alerta. Politisti pe strazile din Watertown

Boston, in stare de alerta. Politisti pe strazile din Watertown

Foto: Agerpres/AP

Politia a extins recomandarea de a nu iesi din casa pentru intreaga metropola Boston. Toate mijloacele de transport in comun au fost blocate, iar scolile inchise in timp ce mii de agenti federali si politisti locali si statali un demarat cautarile.

Ora 18:00: Vineri dupa-amiaza, la scurt timp dupa ce politia statala a sustinut o conferinta de presa in care a anuntat ca nu se stie unde se ascunde Djohar Tsarnaev, tanarul a fost gasit intr-o barca acoperita cu o prelata de plastic din curtea unei case din Watertown.

Djokhar Tsarnaev

Djokhar Tsarnaev

Foto: Agerpres/AP

Un elicopter, cu ajutorul unei tehnologii infrarosu ce permite reperarea emisiilor de caldura, a confirmat prezenta suspectului sub prelata. Politia a inconjurat perimetrul si, dupa mai mult de trei ore, a reusit sa il prinda in viata pe Djohar Tsarnaev.

"CAPTURAT!!! Vanatoarea s-a terminat. Cautarea s-a incheiat. Teroarea s-a terminat. Justitia a castigat. Suspectul a fost arestat", a scris politia din Boston pe Twitter.

Autoritatile le-au multumit localnicilor din zona Boston pentru cooperare, suspectul fiind prins in urma unui apel venit de la un cetatean din zona.

Djokhar Tsarnaev a fost spitalizat vineri noapte, in stare grava, transmite AFP. "Suspectul este intr-o stare grava, la spital", a declarat in cursul unei conferinte de presa seful politiei din Boston, Ed Davis.

"Locuitorii din Boston si din regiune pot fi siguri ca amenintarea a luat sfarsit", a adaugat el, dupa aproape o ora de la arestarea tanarului de 19 ani.

Sute de locuitori ai Bostonului au invadat strazile orasului pe seara, dupa prinderea celui de al doilea suspect, cantand, aplaudand si fotografiindu-se cu politistii si cu drapelul Statelor Unite.

Djohar Tarnaev va fi pus sub acuzare atat pentru masacrul de la Maratonul din Boston, cat si pentru uciderea politistului din campusul universitatii MIT, au anuntat oficialii americani.

Presedintele Barack Obama a salutat vineri seara munca depusa de fortele de ordine care au reusit sa-l captureze pe ultimul suspect al atentatelor de la Boston, dar a subliniat faptul ca in acest caz raman multe intrebari fara raspuns, transmite AFP. Presedintele american a mai discutat si despre explozia de la uzina de ingrasaminte din Texas si a afirmat ca victimele nu au fost uitate, cu toate ca in ultima saptamana atentatele din Boston au tinut prima pagina a ziarelor.

Sambata, 20 aprilie: Seful politiei din Watertown, Edward Deveau, a declarat pentru CNN ca primele informatii indica faptul ca suspectii nu au actionat in numele vreunei grupari, transmite Reuters.

"Din ceea ce stiu acum, cei doi au actionat singuri", a declarat Deveau. "Iar in ceea ce priveste aceasta mica celula sau acest mic grup, am prins oamenii potriviti", a adaugat seful politiei.