Suspectii in atentatul de la Boston au fost identificati ca fiind doi frati, de origine cecena si confesiune musulmana: Tamerlan Tsarnaev, 26 de ani, decedat in noaptea de joi spre vineri, si Djohar, 19 ani, cautat in continuare de politie, scrie AFP.

Tamerlan si Djohar TsarnaevFoto: Colaj foto - Sursa: Agerpres/AP

Un barbat care a afirmat ca este unchiul lor, Ruslan Tsarni, a afirmat, pentru o televiziune locala, ca cei doi frati au crescut in Kirghistan. Potrivit unei surse politienesti, care a solicitat pastrarea anonimatului, cei doi ar avea nationalitatea rusa si ar trai in Statele Unite de mai multi ani.

Presedintele Ceceniei: E vina serviciilor secrete din SUA

Presedintele Ceceniei, Ramzan Kadirov, a respins orice responsabilitate pentru aceasta drama si a aruncat vina pe serviciile secrete american.

"Nu-i cunoastem pe Tsarnaev, nu au trait in Cecenia, au trait si studiat in SUA. Ceea ce s-a petrecut la Boston este vina serviciilor speciale americane", a declarat el, citat de agentia Ria Novosti.

"A devenit tipic sa legi tot ce se intampla in lume de ceceni, sa dai vina pe ceceni chiar si pentru un tsunami", a adaugat liderul acestei instabile republici din Caucaz, cunoscut pentru declaratiile sale uneori abrupte.

"Dar o acuzatie nu este o proba ca aceste persoane au participat la ceea ce s-a petrecut", a adaugat el.

Tsarnaev este un nume cecen.

  • Tamerlan Tsarnaev

26 de ani, mort in noaptea de joi spre vineri, era suspectul numarul 1. El a fost subiectului unei sedinte de fotografie intitulate "Boxez pentru un pasaport" al lui Johannes Hirn, care a furnizat numeroase elemente despre personalitatea sa.

Fotograful l-a descris pe Tamerlan drept un student musulman la universitatea Bunker Hill College, din Boston, care dorea sa devina inginer si si-a suspendat studiile pentru a se inscrie la o competitie de box, National Golden Gloves. Se antrena la clubul Wai Kru Mixed Martial Arts si conducea un Mercedes.

Potrivit acestui fotograf, a fugit din Cecenia cu familia sa in anii 1990 si a trait in Kazahstan inainte de a obtine statutul de refugiat in Statele Unite.

"Nu am un singur prieten american, nu ii inteleg", i-ar fi spus Tamerlan fotografului. Dar a adaugat ca ar prefera sa participe la Jocurile Olimpice in numele Statelor Unite decat in cel al Rusiei, cel putina pana cand tara sa, Cecenia, nu obtine independenta.

"Tamerlan spunea ca nu fumeaza si nu bea: 'Dumnezeu spune fara alcool'", scrie Johannes Hirn, care adauga ca Tamerlan spunea ca este "foarte religios": "Nu mai exista valori" si "oamenii nu se mai controleaza", ar fi marturisit acesta.

O alta fotografie il prezinta alaturi de prietena sa.

Tamerlan avea o pagina Youtube pe numele sau, creata in august 2012, unde marcase drept favorite mai multe videoclipuri in categoriile "islam" si "terorism".

Un document al politiei arata ca oamenii legii au intervenit in 2009 pentru violente conjugale fata de prietena sa.

  • Djohar Tsarnaev: 19 ani, fugar

Un prieten de liceu, Eric Mecado, a povestit pe CNN ca "nu a aratat niciodata vreun semn de rautate, nimic nu a lasat sa se inteleaga ca ar fi capabil de un astfel de lucru".

Djohar castigase in 2011 un premiu al orasului Cambridge, in valoare de 2.500 de dolari, la categoria lupte. In acest an, studia la universitate.

O pagina a retelei sociale VKontakte, echivalentul Facebook in Rusia, il arata pe tanarul Djohar Tsarnaev, care ar fi facut scoala in Daghestan, in sudul Rusiei, intre 1999 si 2001. Potrivit agentiei RIA Novosti, scoala in chestiune a precizat ca familia lui Djohar venise cu statutul de refugiat din fosta republica sovietica Kirghistan.

Pe aceasta pagina, tanarul afirma ca vorbea cecena.

Tatal fratilor Tsarnaev: Serviciile secrete le-au intins o capcana

Un barbat care s-a prezentat drept tatal fratilor Tsarnaev si-a aparat fiii, afirmand ca acestia au fost "prinsi in capcana".

"In opinia mea, serviciile speciale i-au prins in capcana pe copiii mei, pentru ca sunt musulmani ferventi", a declarat acest barbat, Anzor Tsarnaev, agentiei Interfax, din capitala Daghestanului.

"De ce l-au ucis pe Tamerlan? Ar fi trebuit sa-l prinda viu", a adaugat acesta.

"Cel mic se ascunde acum. Il asteptam acasa de vacanta", a continuat barbatul, mentionand ca Djohar studia medicina in Statele Unite.

"Acum, nu stiu ce o sa se intample".