Vinatoarea celui de-al doilea cecen suspectat ca a organizat atentatele de la Maratonul din Boston a luat sfirsit in noaptea de vineri spre simbata, cind Djohar Tarnaev (19 ani), a fost gasit de politistii din Boston ascuns intr-o barca din curtea unui localnic. Djohar Tarnaev a fost dus in arest, dupa ce fratele sau fusese deja prins de politie in urma cu o zi, dar a murit in urma ranilor produse in schimbul de focuri de autoritatile. "CAPTURAT!!! Vanatoarea s-a terminat. Cautarea s-a incheiat. Teroarea s-a terminat. Justitia a castigat. Suspectul a fost arestat.", a scris politia din Boston pe Twitter. Cei doi suspecti erau originari din Cecenia si traiau in Statele Unite de cel putin un an, scrie Boston Globe, care citeaza AP.

Suspectii, doi frati originari din CeceniaFoto: Agerpres/AP
  • Djohar Tarnaev va fi pus sub acuzare atit pentru masacrul de la Maratonul din Boston, cit si pentru uciderea unui politist in campusul universitatii MIT, au anuntat oficialii americani.

UPDATE 5.00: Autoritatile le-au multumit localnicilor din zona Boston pentru cooperare, suspectul fiind prins in urma unui apel venit de la un cetatean din zona.

UPDATE 3:45 Tanarul de 19 ani, Djohar Tarnaev, suspectat ca ar fi autorul atacurilor de la Boston a fost arestat vineri seara, conform oficialilor din politia americana. "CAPTURAT!!! Vanatoarea s-a terminat. Cautarea s-a incheiat. Teroarea s-a terminat. Justitia a castigat. Suspectul a fost arestat.", a scris politia din Boston pe Twitter. Joi seara fratele sau, celalalt suspect al atentatelor de la Boston, Tamerlan (26 de ani), a fost ucis intr-un schimb de focuri. Cei doi suspecti erau originari din Cecenia si traiau in Statele Unite de cel putin un an, scrie Boston Globe, care citeaza AP.

Anuntul postat de Departamentului de politie din Boston pe pagina de Twitter

Foto: Captura Twitter

Captura pagina oficiala de Twitter a Departamentului de politie din Boston

UPDATE 2:40 Schimburi de focuri de arma s-au auzit vineri seara in orasul Watertown unde cel de-al doilea suspect a fost localizat de catre politie, potrivit presei americane.

UPDATE 1:45 Conferinta de presa a autoritatilor americane:

- suspectul urmarit de joi seara de mii de politisti nu a fost inca arestat

- autoritatile fac un apel la cetateni sa ramana prudenti pana la arestarea tanarului, care dupa cate se pare inca este in Massachusetts (nord-est).

- autoritatile au decis de asemenea ridicarea interdictiei de a iesi din case, interdictie care a intrat in vigoare dimineata in Boston si suburbiile inconjuratoare.

UPDATE 20:00 Rusia asteapta o declaratie oficiala a Statelor Unite in ceea ce priveste prezumtiva implicare a unor cetateni ceceni in atentatele de la Boston, a declarat vineri Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al presedintelui Vladimir Putin.

"Din nefericire, nu exista nicio declaratie oficiala concreta asupra acestui subiect, pentru moment. Asteptam lamuriri", a spus Peskov, pentru agentia ITAR-TASS, preluata de AFP.

UPDTE 19:30 NBC News: Cel mai tanar dintre fratii Tsarnaev a devenit cetaten american anul trecut, de 11 septembrie.

UPDATE 17:03Politia a inconjurat o cladire din perimetrul in care se banueiste ca ar locui cel de-al doilea suspect, de unde s-au auzit explozii, potrivit Fox News.

15:09 Politia a extins recomandarea de a nu iesi din casa pentru intreaga metropola Boston. Toate mijloacele de transport in comun sunt blocate, iar scolile inchise.

13:50 Cei doi suspecti erau originari din Cecenia si traiau in Statele Unite de cel putin un an, scrie Boston Globe, care citeaza AP. Numele suspectului in viata ar fi Djohar A. Tsarnaev, un tanar in varsta de 19 ani, precizeaza AP, care citeaza surse neidentificabile.

Pe de alta parte, CBS News afirma: "Se crede ca cei doi suspecti sunt din Cecenia sau Turcia. Nu sunt studenti, sunt rezidenti permanenti in SUA". NBC afirma ca cei doi ar fi frati. Suspectul ucis se numea Tamerlan Tsarnaev

Profilul lui Djohar A. Tsarnaev pe reteaua ruseasca de socializare Vk.com poate fi vazut aici.

11:45 Un suspect in dublul atentat de la maratonul din Boston a fost arestat in cursul noptii de joi spre vineri dar a decedat la spital, in timp ce politia a lansat o vasta operatiune de urmarire a unui al doilea barbat, considerat foarte periculos, scrie AFP.

"Un altul a fugit (...), inarmat si periculos", a precizat seful politiei din Boston, Ed Davis, pe contul sau de Twitter.

"Credem ca este un terorist. Credem ca este o persoana care a venit aici sa omoare oameni. Trebuie sa il arestam", a mai spus Davis, potrivit Reuters.

"Credem ca sunt aceiasi indivizi care au fost reponsabili pentru atentatele de la maraton. Sunt responsabili pentru moartea ofiterului de politie. Este o situatie foarte grava", a declarat un colonel din politie, potrivit Boston Globe.

-------------------------------------------------------------------

Un suspect in cazul atentatului de la maratonul din Boston a fost retinut vineri noapte, insa politia il cauta pe cel de-al doilea, scrie Boston Globe, citat de AFP. Informatia vine la cateva ore dupa ce FBI a dat publicitatii pozele a doi indivizi considerati a fi suspecti in cazul atentatelor cu bomba.

Politia din districtul Watertown din Boston a avertizat oamenii sa nu deschida usile altor persoane, urmand ca ei sa faca o descindere din usa in usa.

Suspectul a fost retinut la Watertown, aproape de Boston, in timpul unei curse de urmarire declansata dupa moartea unui politist in campusul MIT, a precizat cotidianul.

Politia a stabilit un perimetru de 20 de strazi pentru a il cauta pe cel de-al doilea suspect.

O scena de haos a avut loc in Cambridge si Watertown in noaptea de joi spre vineri, dupa ce politia a confirmat ca un ofiter a fost impuscat mortal, si politia a declansat o urmarire pana in Watertown.

Autoritatile insa nu au precizat daca exista vreo legatura intre cele doua incidente.

Zeci de politisti au ajuns in piata din Watertown dupa miezul noptii, urmati de genisti. Un barbat incatusat era interogat de FBI intr-o ambulanta.

Joi seara, Richard Deslauriers, agentul special care se ocupa de biroul FBI din Boston, a declarat ca este vorba despre doi barbati "inarmati si periculosi", vorbind despre "suspectul 1" si "suspectul 2", potrivit Bostone Globe.

Doctorii de la spitalele din Boston au fost nevoiti sa amputeze picioarele a cel putin 13 persoane ranite in urma celor doua explozii de luni, din timpul maratonului desfasurat in metropola americana, potrivit unui material realizat de AFP. Amputarea este o decizie grava in circumstante normale, insa devine si mai dificila dupa un atac terorist cu numeroase victime, a declarat unul dintre chirurgii care au fost pusi in fata unor alegeri dramatice.

O ancheta dificila

La doua zile de la cel mai grav atentat comis in Statele Unite dupa 11 septembrie 2001, anchetatorii au inceput de asemenea sa aiba o idee mai clara cu privire la bombele artizanale ce au creat panica si haos in centrul Bostonului, unde zeci de mii de persoane erau stranse luni pentru desfasurarea maratonului.

Insa nu au inca niciun mobil al atacurilor, nicio revendicare si nicio ipoteza nu este conturata intre un act terorist international sau unul intern.

FBI, care a cerut in mai multe randuri cooperarea publicului, a difuzat miercuri mai multe imagini cu probe gasite la fata locului, intre care bucati dintr-un sac negru si fragmente dintr-o oala sub presiune indoite de suflul exploziei.

Anchetatorii au facut publice de asemenea fotografii cu bile de metal si cuie ce au fost adaugate bombelor pentru maximizarea impactului, dar si imagini cu ceea ce pare a fi un fragment dintr-un circuit electronic.

Bombele au fost asamblate in doua oale sub presiune de 6 litri, inclusiv un capac de oala fiind gasit pe acoperisul unui hotel de sase etaje din apropiere, a informat miercuri pentru AFP proprietarul cladirii.

Sarcina anchetatorilor este colosala: examinarea probelor colectate de la locul carnagiului, a imaginilor inregistrate de camerele de supraveghere si a peste 2.000 de informatii trimise de public.

Unele elemente colectate sunt apoi trimise pentru analiza la laboratorul FBI din Quantico (statul Virginia).

"Va dura mai multe zile pentru a strange toate datele de la fata locului", a declarat Gene Marquez, oficial din cadrul Biroului pentru alcool, tutun, arme de foc si explozivi din Boston.