Circa 30 de deputati rusi au divortat chiar inainte de publicarea declaratiilor de avere, a anuntat joi o sursa din cadrul Dumei de stat, pe fondul multiplicarii criticilor privind nivelul de trai al functionarilor si parlamentarilor rusi, scrie AFP.

"In cele doua luni care au precedat depunerea declaratiilor, aproximativ 30 de deputati au divortat", a precizat aceasta sursa, pentru agentia oficiala de presa Itar-Tass.

Vicepresedintele comisiei pentru etica din Duma, Andrei Andreev, a precizat ca nu are informatii despre aceste divorturi.

"Ar putea exista cazuri de divorturi fictive", a admis acesta. "Dar nu as dori sa cred ca aceasta situatie caracterizeaza majoritatea divorturilor", a adaugat el.

Nu sunt rare cazurile cand inalti oficiali ai guvernului si oameni politici inregistreaza societati si bunuri imobiliare pe numele sotiilor, asa cum a facut-o si numarul doi in guvern, Igor Shuvalov, a carui sotie are o societate inregistrata in Bahamas.

Or, Kremlinul a decis sa impuna reguli de conduita din ce in ce mai stricte pentru responsabilii publici si a anuntat la inceputul lui aprilie o vasta campanie de verificare a veniturilor, patrimoniului si a stilului de viata a functionarilor, pentru a raspunde criticilor opozitiei.

Deputatul nationalist Vladimir Jirinovski, care, potrivit declaratiei de avere, are cele mai mari venituri in cadrul Dumei, a decis sa nu publice si averea sotiei sale pentru 2012, explicand aceasta decizie prin faptul ca nu este casatorit civil, ci doar la biserica.

"M-am casatorit la biserica si acest lucru nu cere vreun document suplimentar. Este vorba de o cerinta care vizeaza casatoriile inregistrate la starea civila", a declarat acesta.