Coreea de Nord a impiedicat miercuri o delegatie de oameni de afaceri sud-coreeni sa livreze alimente celor 200 de angajati ramasi la complexul industrial intercoreean Kaesong, pe care Phenianul l-a inchis unilateral, relateaza AFP.

Zece reprezentanti ai celor 123 de companii sud-coreene aflate la Kaesong au cerut autorizatia de a merge in zona industriala pentru a-i aproviziona pe salariatii sud-coreeni care au ales sa ramana la complex, in ciuda tensiunilor in crestere intre cele doua tari.

"Coreea de Nord ne-a informat ca cererea de vizita a 10 reprezentanti ai companiilor de la Kaesong a fost respinsa", a anuntat ministrul sud-coreean pentru unificare, insarcinat cu relatiile intercoreene, Kim Hyung-Seok. "Este foarte regretabil ca Nordul a refuzat aceasta cerere si impiedica un act umanitar", a afirmat responsabilul.

Coreea de Nord interzice de la 3 aprilie accesul sud-coreenilor la complex, situat pe teritoriul sau, la circa 10 km de granita, si si-a retras de aici cei 53.000 de angajati ai sai.

Din cei 900 de sud-coreeni care lucreaza in mod normal la Kaesong, 700 au revenit in Coreea de Sud.

Phenianul a respins oferta de dialog cu Sudul privind viitorul complexului, care functioneaza la capacitate redusa in lipsa aprovizionarii si a mainii de lucru.

"Regimul-marioneta (sud-coreean) nu poate fi scutit de raspunderea penala de a fi plasat Kaesong in aceasta situatie dezastruoasa", a declarat marti organismul nord-coreean insarcinat cu zonele economice speciale.

Complexul Kaesong a fost lansat in 2004 si este singurul proiect economic comun eficient intre Nord si Sud, cu o cifra de afaceri de 366 de milioane de euro.