O mama afla la telefon ca baiatul sau si-a pierdut un picior de la genunchi in jos. Aceeasi soarta o are si fratele lui mai mare - un picior i-a fost sfartecat. Un jurnalist filmeaza exploziile de aproape si vede ochii fara viata ai primei victime. Un tata de 52 de ani isi apara fiica de suflul exploziei si este bombardat de schije, iar timpanele ii sunt sparte. Oameni simpli isi risca viata, alearga catre locul exploziilor si, cot la cot cu fortele de ordine, acorda primul ajutor ranitilor sau ii imbratiseaza pe cei speriati. Acestea sunt doar cateva din imaginile si povestile dramatice ale celor care au trait exploziile ce au zguduit maratonul in Boston pe 15 aprilie si au lasat in urma cel putin trei morti si 144 de raniti.

  • Atentie! Articolul contine imagini violente

A aflat la telefon ca doi dintre baietii sai si-au pierdut un picior

Liz Norden, o mama a cinci copii din oraselul Wakefield de langa Boston, isi ducea cumparaturile in casa in momentul cand telefonul mobil i-a sunat, relateaza publicatia Boston Globe.

"Mama, sunt ranit grav", i-a spus fiul sau de 31 de ani in timp ce era dus cu ambulanta la unul din spitalele din Boston.

Acesta, impreuna cu fratele sau mai mare, au fost in Boston unde l-au urmarit pe un prieten ce s-a inscris si a alergat la maraton.

La telefon, baiatul i-a spus mamei sale ca picioarele sale au suferit arsuri grave in explozie. Fratele sau era langa el cand deflagratia s-a produs, dar acum nu stia unde se afla.

In urmatoarele doua ore, dupa telefoane disperate si un drum in graba pana in Boston, Liz Norden a aflat cat de grav au fost raniti cei fiii sai: fiecare din cei doi frati si-a pierdut cate un picior de la genunchi in jos.

"Nu mi-am imaginat nici in cele mai negre vise ca asa ceva s-ar putea intampla. Mi-este rau", spunea Norden in timp ce astepta la spital sa-si poata vedea copiii.

Un barbat are piciorul ranit de schijele din explozie. Este condus de catre medici catre o ambulanta. Foto: Agerpres / AP

Jurnalistul care a filmat exploziile: "Am vazutochii fara viata a unei femei intinse pe langa mine"

David Abel, unul dintre jurnalistii publicatiei Boston Globe, se afla la linia de sosire si filma cum alergatorii incheiau cursa. Abel a prins pe camera momentul exploziilor si toate momentele de panica si confuzie ce au urmat. Abel a vazut si prima victima.

"Cand prima explozie a spart fericirea din acea zi si fumul alb s-a scurs peste linia de sosire, am vazut in ochii unei femei ce s-a intamplat. Nu mai respira. Nu se mai misca. Ochii ei erau fara viata in timp ce statea intinsa langa gardurile de metal de pe trotuar, acolo unde zeci de oameni erau intinsi pe beton, cu membrele mutilate, sange si cioburi peste tot", povesteste Abel.

"Stateam pe vine si filmam cum alergatorii faceau ultimii lor pasi din cursa. Eram poate la vreo trei metri de locul unde a avut loc explozia", spune Abel.

Primele imagini de pe trotuarul unde a avut loc prima explozie Foto: Agerpres / AP

  • Imaginile surprinse pe video de catre David Abel, Boston Globe:

Tatal care a fost ranit in timp ce-si apara fiica: "Multumesc lui Dumnezeu ca toata lumea e teafara"

Dean Smith, un american in varsta de 52 de ani, isi urmarea baiatul care alerga in maraton si tocmai trecea linia de sosire cand explozia a avut loc. "Am crezut ca baiatul meu a murit", a spus Smith.

Dean Smith a fost ranit in explozie in timp ce a protejat-o pe fata sa de 22 de ani care statea in fata sa.

Spatele si unul din picioarele lui Smith au fost bombardate cu schije, iar timpanele sale au fost sparte.

"Multumesc lui Dumnezeu ca toata lumea e teafara", a spus Schimdt, bucuros ca fiul sau e in siguranta si ca nu a fost ranit, scrie Boston Herald.

Ranitii sunt preluati de medici si politie si dusi la ambulante Foto: Agerpres / AP

"Afara am vazut oameni cu maini si picioare spulberate, dar ei tot incercau sa se ridice"

Stephanie Douglas statea la o cafenea de langa linia de sosire, asteptandu-si o prietena sa termine concursul in momentul cand prima explozie s-a produs.

"A fost atat de puternica incat intreg localul s-a umplut de fum si toate scaunele s-au rasturnat. Am vazut oameni - ca si cum erau pe o trambulina - cum sareau prin aer", povesteste Douglas.

"Totul s-a transformat intr-un balamuc. Fum peste tot, oamenii tipau ca o alta explozie a avut loc. Toata lumea fugea sa scape. Afara am vazut oameni cu maini si picioare spulberate, dar ei tot incercau sa se ridice", mai povesteste femeia, citata de CNN.

Oameni simpli, organizatori si fortele de ordine acorda primul ajutor ranitilor. Foto: Agerpres / AP

"Piciorul cuiva a azburat pe langa capul meu"

Un alt spectator a declarat pentru publicatia Boston Herald ca piciorul cuiva a zburat pe langa capul sau in momentul in care a avut loc deflagratia.

"Piciorul cuiva a zburat pe langa capul meu. Era mult sange, lumea tipa. Nimeni nu stia ce se intampla. Am vazut oameni pe jos, raniti. Unii nu se miscau. Mi-am scos cureaua si am incercat sa opresc sangerarea unuia dintre raniti", a povestit John Ross, scrie FoxNews care citeaza Boston Herald.

Maratonistul Bill Iffrig (78 de ani) este doborat de suflul exploziei aproape de linia de sosire. Iffrig este ajutat de catre organizatorii si spectatorii care au intrat pe traseu dupa explozii. Maratonistul nu a fost ranit. Foto: Agerpres / AP

"Multi fugeau spre raniti. Acei straini si-au riscat viata pentru a-i ajuta pe alti straini"

David Abel, jurnalistul de la Boston Globe, spune ca haosul a pus stapanire pe zona din jurul liniei de sosire, dar ca multi dintre spectatori au sarit sa dea o mana de ajutor.

"Multi fugeau de la locul exploziei, dar multi fugeau spre raniti. Au doborat gardurile metalice ce separau spectatorii de alergatori. Nestiind daca va mai avea loc sau nu inca o explozie, acei straini si-au riscat viata pentru a-i ajuta pe alti straini. Au facut manevre de resuscitare sau i-au luat in brate pe cei aflati in stare de soc, i-au carat in brate pe cei raniti la cortul medical din apropiere", spune Abel.

"La cateva secunde dupa ce bombele au explodat am vazut oameni care fugeau sa ajute victimele cot la cot cu politistii din Boston. Asta e ceea ce fac americanii in momentele de criza, stranga randurile si se ajuta unii pe altii", a declarat dupa explozie procurorul tinutului Suffolk, Dan Conley. (Sursa)

Doua persoane ii acorda primul ajutor unei femei ranite in explozie. Foro: Agerpres / AP

Reactia locuitorilor din Boston: Si-au pus casele la dispozitia celor care n-au unde sa stea, au facut cozi la donat sange

Exploziile din Boston au declansat o adevarata miscare de solidaritate in orasul american, dupa cum scrie si Subiectiv pe blogul sau, urmarind hashtag-ul #BostonHelp, pe Twitter.

"Stiti ce-au facut americanii din Boston? Si-au pus casele la dispozitie pentru cei care n-au unde sa stea. Stiti care-a fost primul lucru pe care l-au facut cistigatorii maratonului? Au alergat la spitale sa doneze singe pentru raniti. Stiti ce-au facut ceilalti locuitori ai Bostonului? Cozi imense la centrele de donare de singe, care au ajuns sa se inchida din cauza de prea multa lume venita sa ajute. Stiti ce-au facut cei care nu s-au repezit la spitale sau la centrele de donare? S-au dus sa dea o mina de ajutor acolo unde au avut loc exploziile", scrie subiectiv pe blogul sau.

O alergatoare este consolata de un spectator dupa exploziile din Boston. Foto: Agerpres / AP