Relatarile contradictorii ale serviciilor americane de informatii in legatura cu programul nuclear nord-coreean dezvaluie cat de dificil este pentru agentiile de spionaj ale Statelor Unite sa penetreze enigmaticul regim de la Phenian, afirma mai multi oficiali si experti, citati de AFP. De multe ori, cel mai puternic aparat de informatii din lume trebuie sa se bazeze pe presupuneri atunci cand vine vorba de spionarea unui regim care si-a izolat poporul de lumea exterioara. In plus, asa cum recunosc expertii, "nord-coreenii sunt specialisti ai inselatoriei", reusind sa pacaleasca spionii occidentali.

Kim Jong-un, liderul unui regim izolatFoto: Agerpres/AP

Provocarea reprezentata de Coreea de Nord pentru serviciile de informatii a fost demonstrata inca o data saptamana trecuta, cand un raport al serviciului de informatii militareDefense Intelligence Agency (DIA) aprecia ca regimul de la Phenian ar putea fi in masura sa plaseze un focos nuclear pe o racheta balistica.

"DIA apreciaza cu siguranta moderata ca Nordul dispune de arme nucleare care ar putea fi amplasate pe rachete balistice. Cu toate acestea, fiabilitatea lor este scazuta", se precizeaza in raportul finalizat "luna trecuta", potrivit declaratiilor facute de un reprezentat republican din Colorado, Doug Lamborn. Studiul DIA prezinta o imagine mult mai periculoasa a programului nuclear nord-coreean, spre deosebire de rapoartele anterioare ale agentiilor de informatii ale Statelor Unite, a scris si AFP.

Ulterior, un inalt responsabil american a spus ca Statele Unite "nu cred" ca Phenianul este in masura sa lanseze o racheta nucleara.

"Nord-coreenii nu au demonstrat niciodata aceasta capacitate si nu credem ca sunt capabili in prezent", a adaugat acest responsabil sub protectia anonimatului.

"Nu pot mentiona detaliile unui raport care este clasificat in intregime, insa este inexact sa se sugereze ca regimul nord-coreean a testat complet, implementat sau demonstrat acest tip de capacitati nucleare evocate in acest pasaj", a reactionat intr-un comunicat si purtatorul de cuvant al Pentagonului, George Little.

"Statele Unite continua sa supravegheze indeaproape programul nuclear nord-coreean si solicita Coreei de Nord sa isi onoreze obligatiile internationale", a adaugat acesta.

Intrebat la randul sau despre capacitatile balistice nord-coreene, secretarul american al Apararii, Chuck Hagel, a sustinut ca Phenianul nu are capacitatea sa loveasca teritoriul american.

Oficialii americani recunosc insa ca nu stiu cu siguranta ce anume a produs sau nu regimul nord-coreean. Statele Unite si aliatii sai trebuie sa astepte acum urmatoarea miscare a nord-coreenilor, in contextul speculatiilor intense privind posibilitatea lansarii unei rachete sau efectuarii unui test nuclear de catre Coreea de Nord.

Coreea de Nord, o tinta dificila pentru spioni

Potrivit mai multor experti din domeniul securitatii, spionarea tarii comuniste este una foarte dificila. "Trebuie sa spun ca, bineinteles, Coreea de Nord este si a fost mereu una dintre cele mai dificile obiective ale serviciilor de informatii, daca nu cea mai dificila", a declarat directorul National Intelligence, James Clapper, in cadrul unei audieri desfasurate joia trecuta in Congresul de la Washington.

James Clapper

James Clapper

Foto: Agerpres

Clapper a recunoscut faptul ca liderul nord-coreean Kim Jong-Un ramane un personaj misterios, ale carui motive si stari de spirit sunt, in cea mai mare parte, necunoscute. "Nu se poate spune cum se va comporta", a spus directorul comunitatii americane de informatii.

Expertii afirma ca Statele Unite isi culeg cele mai multe informatii despre Coreea de Nord cu ajutorul satelitilor care urmaresc miscarile fortelor armate nord-coreene, deoarece spionii occidentali nu pot actiona eficient intr-o dictatura atat de atent controlata de conducerea de la Phenian.

"Este practic imposibil sa desfasori o retea de spioni si sa penetrezi statul nord-coreean", a afirmat Bruce Riedel, un fost ofiter CIA, care in prezent activeaza in cadrul think-tank-ului Brookings Institution.

In alte tari, spionii americani ar fi fost la curent cu discutiile informale dintre liderii regimului intr-un moment de criza. Situatia este insa complet diferita in cazul Coreei de Nord, unde izolarea proprilor cetateni, accesul scazut la Internet si numarul mic de telefoane mobile face ca interceptarea convorbirilor - un instrument de spionaj preferat de americani - sa fie mai putin sau chiar deloc eficienta.

Potrivit declaratiilor facute de David Maxwell, un colonel in rezerva care a activat in fortele speciale americane din Asia, telefoanele mobile au fost introduse pe o scara mai larga in Phenian, unde exista circa un milion de utilizatori. Acest lucru ofera o sansa de spionaj agentiilor de informatii straine.

Cu toate acestea insa, serviciile de spionaj americane nu au capacitatea de a face diferenta clara intre planurile conducerii nord-coreene si luptele interne intre liderii de la Phenian. "Putem aduna o gramada de informatii de la sateliti si prin alte mijloace, insa intentiile sunt cu adevarat cheia. Prin felul in care este conceput sistemul, nord-coreenii sunt capabili sa-si protejeze elita care ia deciziile si aparatul din fruntea tarii", a declarat Maxwell, care este director-asociat la Center for Security Studies din cadrul Georgetown University.

In plus, niciun oficial de rang inalt nu a fugit din Coreea de Nord din 1997. "Cred ca nimeni, nici macar chinezi, nici rusii, nu e capabil sa penetreze cercul interior de la Phenian pentru a fi capabil sa determine cu o urma de certitudine care sunt adevarate lor intentii", a spus Maxwell.

De asemenea, expertul crede ca daca propaganda Coreei de Nord este de multe ori ridicola, regimul a dovedit ca este specialist in pacalirea spionilor occidentali atunci cand e vorba de protejarea activitatilor nucleare subterane. "Nord-coreenii sunt maestri ai inselatoriei", e de parere David Maxwell. El a dat ca exemplu incidentul din 1999, cand oficialii americani s-au declarat ingrijorati din cauza a ceea ce credeau a fi o instalatie nucleara. Dupa negocieri intense, mai multi inspectori internationali s-au deplasat la fata locului si au constatat ca in locul respectiv nu era decat o groapa imensa.

"Atunci cand observam lucruri, acest lucru se intampla deoarece nord-coreeni vor ca noi sa le vedem. Ei stiu ca noi ii supraveghem", a afirmat Maxwell.

Cum ii spioneaza americanii pe nord-coreeni

Expertii sustin ca, in prezent, Statele Unite au in regiune mai multe tipuri de aparate de supraveghere si recunoastere. Impreuna cu satelitii-spioni, acestea strang date despre miscarile armatei nord-coreene.

Activitatea avioanelor si satelitilor-spioni americani s-au intensificat in ultima perioada, in contextul in care se

Aparate americane de atac A-10 la baza din Osan

Aparate americane de atac A-10 la baza din Osan

Foto: Agerpres

presupune ca regimul de la Phenian se pregateste sa efectueze un test cu o racheta intercontinentala sau chiar sa detoneze un nou dispozitiv nuclear.

Potrivit publicatiei "The Aviationist", daca Coreea de Nord va lansa o racheta cu raza medie sau lunga de actiune, zona de impact va fi cel mai probabil in Marea Japoniei.

Americanii au desfasurat in zona sisteme AEGIS si alte sisteme radar care vor calcula ruta rachetei si vor analiza nivelul de amenintare. Bateriile Patriot din Japonia ar putea apoi intra in actiune.

In plus, publicatia precizeaza ca activitatea aparatelor americane din regiune s-a intensificat in ultimele zile. Este vorba de avioane F-16 si A-10, de la baza Osan din Coreea de Sud, aparate RC-12X Guardrail (strangere de informatii) si U-2S Dragon Lady (avioane-spion din cadrul 5th Reconnaissance Squadron).

De asemenea, aviatia americana a deplasat in zona un aparat RC-135S Cobra Ball II (specializat in urmarirea rachetelor), operat de 45th Reconnaissance Squadron de la Offutt Air Force Base din Nebraska, precum si doua avioane RC-135Ws din cadrul 38th Reconnaissance Squadron, implicate in misiuni SIGINT (Signal Intelligence). Ambele aparate RC-135Ws au fost dotate cu un nou senzor sau o antena SATCOM.

La baza Kadena din Okinawa (Japonia) se mai afla: un avion de recunoastere EP-3E ARIES II al US Navy, dotat si cu aparatura de inregistrare video de inalta performanta; un avion E-8 Joint STARS al US Air Force, capabil sa localizeze si sa urmareasca un numar mare de tinte de la sol; un aparat WC-135W Constant Phoenix, folosit la detectarea particulelor radioactive ce rezulta in urma unei explozii nucleare.

"The Aviationist" precizeaza ca aviatia americana a desfasurat la baza Misawa (Japonia) si o flota de drone Global Hawk, pentru a intari capacitatile de supraveghere si recunoastere din regiune.

Pentru a scana zona Pacificului de Nord este folosit radarul COBRA DANE de la Eareckson Air Station din Shemya (Alaska). De asemenea, US Navy foloseste o nava ce urmareste rachete (USNS Observation Island) cu ajutorul sistemului radar COBRA JUDY. Observation Island e capabil sa adune date radar de inalta performanta si informatii de telemetrie.

Surse: AFP, The Aviationist, Wikipedia